Noi cifre arată că a muri în Marea Britanie devine din ce în ce mai scump din cauza creșterii vertiginoase a costurilor funerare din ultimele două decenii, agravate în ultima vreme de inflația persistentă.
Potrivit unui nou raport, al firmei de servicii financiare SunLife, costul total al decesului în Marea Britanie poate ajunge la 9.658 de lire sterline (11.258 de euro), sumă care acoperă taxele de administrare a unei moșteniri, un serviciu funerar de bază și servicii suplimentare opționale, cum ar fi organizarea unei ceremonii sau a unui priveghi.
Suma reprezintă o creștere de 5% față de anul trecut, în condițiile în care numai costurile funerare au crescut cu 126% în ultimii 20 de ani, potrivit raportului SunLife intitulat „Cost of Dying Report 2024″.
Recentele creșteri ale inflației au influențat majorarea bruscă a prețului acestor servicii după doi ani de scădere, costurile funerare fiind diferite între regiunile din Marea Britanie. Inflația din țară a crescut în mod neașteptat la 4% în decembrie, deși Banca Angliei vrea să o reducă la 2%.
Spre deosebire de anul precedent, când doar două zone au înregistrat creșteri ale costurilor, în majoritatea regiunilor din Marea Britanie s-au înregistrat cheltuieli medii mai mari pentru înmormântări în 2023. Doar Londra, nord-vestul Angliei și Irlanda de Nord au înregistrat o scădere.
Irlanda de Nord rămâne cel mai ieftin loc în care se poate muri în Marea Britanie, cu un cost mediu de 3.256 de lire sterline (3.797 de euro) pentru înmormântări. Între timp, cu 5.171 de lire sterline (6.030 de euro), Londra își menține poziția de cel mai scump oraș în care se poate muri, în ciuda unei ușoare scăderi a costurilor.
Viitorul înmormântărilor
Previziunile sumbre arată că, până în 2028, costurile medii ale funeraliilor vor crește de la 4.141 de lire sterline (4.828 de euro), cât sunt în prezent, la 5.126 de lire sterline (5.977 de euro).
Potrivit Farewill, o firmă de servicii testamentare și de incinerare cu sediul în Marea Britanie, anumite alternative rentabile, cum ar fi incinerările directe, au devenit din ce în ce mai populare.
Anul trecut, cea mai preferată alegere de înmormântare a fost o incinerare cu slujbă, reprezentând 53% din piața serviciilor funerare, în ciuda unei scăderi de 4% a numărului total de incinerări.
Proporția de incinerări directe, care nu implică nicio slujbă funerară sau ceremonie în prealabil, a crescut de la 3%, în 2019, la 20% în 2023, în timp ce procentul de înmormântări a ajuns la 27%, conform raportului.
„Este dezamăgitor să vedem costurile funerare în creștere din nou”, a declarat Dan Garrett, directorul executiv al Farewill.
„Încurajator este faptul că incinerarea directă continuă să meargă foarte bine, oferind unui număr de peste 100.000 de familii opțiunea de a face lucrurile în felul lor, pentru un sfert din preț”, a adăugat Garrett.
De asemenea, au fost puse în aplicare noi reglementări pentru a veni în sprijinul consumatorilor. În 2021, Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) a ordonat directorilor de pompe funebre și operatorilor de crematorii să afișeze în mod transparent prețurile pentru clienți, în caz contrar riscând să se confrunte cu potențiale consecințe juridice.
Potrivit a 93% dintre directorii de pompe funebre intervievați pentru raport, oamenii cheltuiesc adesea mai mult decât este necesar pe lucruri precum cateringul, sicriele și, mai ales, florile.
Aceștia sugerează ca și cei dragi să discute deschis cu familia pentru a înțelege și a onora dorințele persoanei decedate.
De asemenea, aceștia recomandă găsirea unui director de pompe funebre care să păstreze lucrurile în mod simplu, să îi facă pe invitați să se simtă confortabil și să evite încercarea de a face pe toată lumea fericită în aceste vremuri dificile.
Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com
Vale25 • 23.01.2024, 20:05
Nici la noi nu sunt ieftine cheltuielile de înmormântare, dar parcă la ei e prea de tot!