„În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către şi dinspre punctul de trecere a frontierei Leuşeni a fost întrerupt. Circulaţia vehiculelor este blocată, iar echipele comune ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Hânceşti şi Inspectoratului Naţional de Securitate Publică sunt prezente pentru a menţine ordinea publică şi a restabili fluxul în trafic”, a transmis poliția din Republica Moldova.
Autoritățile au recomandat și trasee alternative pentru șoferii care vor să tranziteze granița, mai exact PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.
Protestele au izbucnit după ce Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului și Parlamentului „demararea imediată a unui dialog eficient” cu fermierii care protestează și „identificarea urgentă a ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani”.
Protestatarii spun că nu vor debloca drumul spre Leușeni până când preşedinta Maia Sandu, preşedintele parlamentului Igor Grosu şi prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni să discute cu ei.
„Vama Leușeni este blocată. Până nu vine Maia cu toată banda ei aici nu se deblochează. Ăsta-i protestul fermierilor. Fermierii supărați au blocat vama Leușeni. Așteptăm conducerea țării să reacționeze. (…) Stimați cetățeni, ne cerem scuze și vă rugăm să folosiți alte puncte de trecere a frontierei”, a cerut unul dintre liderii protestului, fermierul Sergiu Stefanenco.
Asociația „Forța Fermierilor” a început protestele la sfârșitul lui 2023. Aceștia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.
Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii. În ianuarie 2024, „Forța Fermierilor” a criticat activitatea Comisiei speciale create de Guvern. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.
Mișcarea se înscrie în rândul celor declanșate la nivelul întregii Europe, inclusiv în România, în cadrul căreia fermieri din mare parte din statele europene au protestat împotriva autorităților și au cerut soluții pentru sprijinirea sectorului agricol.