Sotia mea e plecata cu contract de munca in strainatate. Am dat-o in judecata si am o hotarare judecatoreasca prin care e obligata sa plateasca pensie de intretinere copilului. Unde trebuie sa ma adresez pentru a primi banii?
Constantin Moraru, Pitesti
Daca sotia nu respecta hotararea judecatoreasca si refuza sa plateasca pensia alimentara, va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Mama mea a murit, dar are o sora care traieste si are doua fete. Bunica din partea mamei, si ea in viata, are un apartament in care de curand s-a mutat una dintre verisoare. Pe batrana a mutat-o intr-o garsoniera luata de aceasta pe credit. Manevra s-a facut fara sa mi se ceara si mie acordul si din cate stiu fara vreun act de succesiune semnat de bunica. E corect? Nu ar trebui sa am si eu anumite drepturi asupra mostenirii in calitate de nepoata, daca nu acum, macar dupa moartea ei? Ce trebuie sa fac in situatia asta?
Lavinia Popescu, Constanta
Puteti veni la mostenirea bunicii prin reprezentare (deoarece mama dv. a murit), dar numai dupa moartea acesteia si in nici un caz inainte. Veti veni la mostenire in concurs cu sora mamei daca aceasta va mai trai la acel moment, iar daca nu, cu verisoarele dumneavoastra si veti avea dreptul la 1/2 din mostenire (partea care i s-ar fi cuvenit mamei dumneavoastra).
Sunt maritata de 13 ani cu un barbat care are doi copii din prima casatorie. Cei mici locuiesc cu mama lor si sotul meu le da pensie alimentara. Pana acum noi am stat cu chirie, dar anul trecut am luat o casa, printr-o donatie facuta mie de catre mama mea, care locuieste acum cu noi. Casa am cumparat-o pe numele meu, cu specificatia ca la data cumpararii eram casatorita. Impreuna cu sotul meu am un baietel de 12 ani, cu handicap. Va rog sa-mi spuneti ce drepturi au copiii sotului din prima casatorie asupra acestei case, in cazul decesului unuia dintre noi.
Valeria Precepea, Urlati
Presupun ca ati dobandit dreptul de proprietate asupra casei printr-un contract de vanzare-cumparare avand drept clauza obligatia de intretinere. Avand in vedere ca respectivul contract a fost incheiat in timpul casatoriei, casa reprezinta un bun comun. Prin urmare, cei doi copii din casatoria anterioara a sotului vor veni la mostenirea tatalui lor in concurs cu copilul dumneavoastra si vor avea drepturi egale cu acesta asupra cotei din casa ce i se cuvine tatalui lor.
Vreau sa stiu daca in situatia in care hotararea primei instante are cale de atac apelul, paratul poate folosi calea de atac recursul?
Ionita Petre, Bucuresti
Daca hotararea primei instante a fost atacata cu apel, trebuie sa asteptati solutionarea acestuia, iar daca hotararea instantei de apel nu va este favorabila o puteti ataca cu recurs.
Cristian Sarbu
Avocat