Proiectul, votat cu 264 de voturi pentru, 36 de voturi contra și 64 de abțineri, prevede că în sala de plen unde se desfășoară ședința comună, dar și în birourile permanente reunite și sunt interzise:
- participarea la desfășurarea unui banner,
- utilizarea violenței fizice împotriva unui deputat sau senator sau alt demnitar,
- utilizarea violenței verbale constând, în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar.
Pentru a limita votul multiplu, în care un parlamentar folosește mai multe cartele de vot, se va aplica o sancțiune de diminuare a indemnizației pentru ședințele comune de până la 50% pe o durată de maximum șase luni.
Sancțiunile se aplică și pentru transmisiunile live din afara zonei în care se află grupul parlamentar ori pentru violențe sau injurii, dar și pentru desfășurarea unui banner.
Plenul a decis reducerea luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul ședințelor comune ale celor două Camere începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare pentru utilizarea violenței verbale constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie, la adresa altui deputat sau senator.
Măsurile au fost luate după scandalul provocat la ședința de luni a plenul reunit de senatoarea independentă Diana Iovanovici-Șoșoacă.
Opoziția acuză cenzura
„Ceea ce faceți e neconstituțional, ați instituit o adevărată cenzură, dictatură, prin care în bănci doriți să fie copii ca pe vremea lui Ceaușescu la școală. Ieri ați provocat o mizerie în Parlament, abia aștept să adoptați regulamentul să plătiți pentru limbajul suburban”, a fost poziția exprimată de senatoare de la tribuna Parlamentului.
În timpul ședinței, ea a transmis live lucrurile ședinței comune.
„Doriți să puneți pumnul în gură opoziției parlamentare. Vreți să introduceți asta și pentru ședințele comune, vreți să opriți live-urile, bannerele. Nu ne puteți opri!”, a intervenit și președintele AUR, George Simion.
PSD: E o măsură împotriva mahalagismului
Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a susținut că nu „este vreo satisfacție sau plăcere să sancționeze un coleg”.
„Nu e o măsură împotriva unei doamne senator, nu e împotriva opoziției, e împotriva huliganismului, mahalagismului, a atitudinilor extreme. Apropierea lui Prigojin de Moscova v-a făcut să dormiți prost! Aveți grijă ce vă doriți pentru România! Treceți granița în Rusia și comportați-vă ca în plenul parlamentului. Cei care mergeți la ambasada Rusiei trageți de ambasador să vedeți ce se întâmplă”, a replicat deputatul PSD.
USR nu a susținut sancțiunile propuse de PNL și PSD.
„Pe cine a încurcat vreodată un banner? Nu s-a întâmplat nimic. Nu a murit nimeni, nu a fost nimeni jignit, lovit de vreun banner”, a spus Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Cameră.
Deputata Cristian Prună le-a atras atenția social-democraților că sancțiunile se aplică selectiv, iar parlamentari PSD, care au un „comportament de tip Șoșoacă”, scapă nepedepsiți.
În schimb, PNL a cerut, prin reprezentanții săi, impunea măsurilor sancționatorii.
„Vocea Rusiei să nu mai fie auzită. Să-i sancționăm pe cei care aduc vocea Rusiei în Parlament”, a replicat Pavel Popescu, deputat PNL.
Deputata Violeta Alexandra, care reprezintă Forța Dreptei, a cerut conducerii Parlamentului să fie respectate regulamentele, iar aleșii să nu mai fie puși să voteze legi ale căror rapoarte au venit cu cinci minute înainte de plen.
„Nu suntem aici la o mănăstire”, a adăugat deputata.
„Acționați împotriva libertății de exprimare, pe mine nu mă oprește decât Dumnezeu”, le-a transmis Șoșoacă liderilor din Parlament.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro