Măsura arestului la domiciliu – model clasic european -, e speranţa în mai bine pentru mulţi infractori, care nu vor mai fi nevoiţi să se delecteze cu mâncarea la cazan a închisorii şi nici să împartă celula meschină a arestului cu cine-ştiecâţi alţi indivizi de teapa lor. În cazul celor care nu sunt consideraţi pericol public, instanţa poate decid e , conform noul u i C o d Penal, continuarea cercetărilor cu individul în libertate, arestat la domiciliu. Dar să nu-şi imagineze cineva că, precum în Occident, arestatul va sta blocat în casă, cu ochii lipiţi de geam, toată perioada stabilită de judecător. Nu, nici pe departe. Infractorul va fi obligat doar să respecte anumite reguli. Va putea merge la serviciu, la piaţă, dar nu va putea ieşi din program fără voia judecătorului. Orice abatere îl poate arunca pe individ după gratii.
Acuzatul poate merge la şcoală
“Arestul la domiciliu este o măsură ce poate înlocui arestul preventiv, dacă judecătorul consideră că fapta nu reprezintă un pericol social ridicat. Măsura are acelaşi regim ca şi celelalte măsuri restrictive de libertate (arestul preventiv, eliberare sub control judiciar sau pe cauţiune) şi poate fi prelungită o dată la 29 de zile. Acuzatul poate să părăsească domiciliul cu acordul judecătorului, pentru a munci, pentru a merge la şcoală ori dacă este citat de anchetatori. Încălcarea obligaţiilor atrage revocarea arestului la domiciliu şi încarcerarea individului”, ne-a declarat avocata Ionela Vasile. Arestul la domiciliu, contestat de unele voci, scuteşte statul român de cheltuieli importante, având în vedere că pentru un puşcăriaş sau pentru un arestat preventiv se cheltuiesc peste 2.200 de lei pe zi.
S-au decis deja primele eliberări
Judecătoria Buftea a decis deja, în două dosare, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cel la domiciliu în cazul a patru indivizi cercetaţi pentru furt şi a unuia cercetat pentru şantaj, acum aflaţi în spatele gratiilor. Respectivii nu vor dormi însă aşa curând în paturile lor, pentru că decizia a fost luată în primă instanţă şi poate fi contestată de acuzare. Printre cei care s-ar putea bucura de acest privilegiu este şi Viorel Motoi, zis Gongoi, una dintre rudele vrăjitoarelor judecate pentru că ar fi înşelat-o pe Oana Zăvoranu.