La sate, mirii prefera hainele bunicilor
In timp ce lumea buna din Bucuresti, cheltuieste mii de euro pe haine pentru nunta, in Maramures “feciorii” si “nevestele” merg la nunti imbracati in haine populare, mostenite de la bunici si care, culmea, sunt la fel de scumpe ca si ultimele creatii Armani cu care se “falesc” bucurestenii
Sambata, in localitatea maramureseana Glod a fost nunta lui Ioan si a Mariei Ivanciuc, doi tineri care “s-au luat” respectand toate datinile stramosesti.
Toata suflarea din satucul maramuresean Glod a iesit sambata seara la casa parinteasca a mirelui – Ioan Ivanciuc – si l-a petrecut pe flacaul imbracat in haine de sarbatoare spre casa miresei si mai apoi spre biserica. Imbracati in haine traditionale – fetele in sumna (fusta) si ie, iar barbatii cu bunda si clop pe cap – toti au mers sa il cinsteasca pe tanarul mire de numai 19 ani. Satenii cei mai gospodari si-au impodobit caii mandri si puternici si au facut o adevarata parada in fata gospodariei.
Traditia spune ca, daca se intampla sa te indragostesti si sa saruti o fata, e “musai” sa o si iei de nevasta, fiindca altfel tot satul te vorbeste de rau si nici o “mandra” cuminte, de pe Iza ori de pe Mara, nu te mai vrea de barbat. Marioara (16 ani) si Ioan (19 ani) s-au sarutat prima oara in toamna trecuta si, fiindca parintii s-au impotrivit unei relatii serioase, cei doi au fugit de acasa. Au fost gasiti la prieteni, in Baia Mare si, in cele din urma, s-a hotarat nunta, un eveniment care nu a mai avut loc de cel putin un an de zile in satul maramuresean.
“Drustele” – fete tinere din sat – or inceput sa umble din poarta in poarta si sa anunte ca Ioan s-a insurat”, povesteste o tanara cum incepe nunta in Maramures. Mai apoi, cand vestea a inceput sa umble, tot satul a venit la casa parinteasca a lui Ioan ca sa-i cinsteasca pe miri, band horinca facuta de tatal baiatului. Dupa mai multe pahare, nunta s-a pus in miscare si satenii i-au petrecut pe cei doi catre biserica din lemn, alaiul fiind deschis, asa cum este datina, de calareti. In final, fata a plecat de la casa parinteasca cu tot cu zestre, respectiv traiste, covoare, stergare, toluri, cergi si vase facute in casa. Evident, dupa petrecerea la care nuntasii au mancat, au baut si au dansat in cel mai curat stil maramuresean.
Caii, la mare pret in Maramures, inlocuiesc cu succes luxoasele autoturisme produse in Occident. Murgii sunt impodobiti ca niste adevarati braduti, infatisarea lor aratand bunastarea mirelui
Ia unui maramuresean este foarte pretioasa, fiind mostenita din stramosi. Astfel, o ie veche, din canepa, brodata in casa, poate costa pana la 500 de euro, iar o sumna poate ajunge si ea 300 de euro, culorile fiind extrase din minereuri
Artificii la cununiile „de fite” din Capitala
In Bucuresti, o nunta este adesea transformata intr-un adevarat eveniment monden, mai ales atunci cand mirii sau nasii lor sunt oameni cu bani multi in conturi. Pretentiile cuplurilor din lumea buna sunt pe masura buzunarului. Meniuri sofisticate, artificii, toalete de lux si program artistic cu vedete sunt doar cateva din ingredientele unei nunti bucurestene cu pretentii, cum a fost si cea a Ginei Ivascu, de la B1 TV.
De obicei, cuplurile din lumea buna apeleaza la firme specializate in organizarea nuntilor. Contra unor sume consistente, mirii sunt scutiti de orice griji, pentru ca firma se ocupa de tot. Una din cele mai recente nunti din lumea mondena a fost cea a vedetei de la B1 TV, Gina Ivascu, cu Andu Tanase, cel care i-a fost prieten timp de doi ani. O nunta aproape ca-n povesti, la care unii tineri nu-si permit nici macar sa viseze.
Locatia aleasa de miri, impreuna cu nasii lor, Adriana Bahmuteanu si Silviu Prigoana, a fost Palatul Snagov. La petrecerea care a urmat au luat parte in jur de 150 de invitati. De fiecare masa, se ocupa cate un ospatar. Nici nu apucai sa termini de baut tot ce aveai in pahar, ca ospatarul deja te intreba ce ai vrea sa-ti mai aduca. Meniul a fost unul pe masura locatiei: ciuperci umplute cu “blue cheese” (branza albastra), pate de rata, somon, icre negre si rosii, salau pane cu legume, friptura de fazan si fructe in ciocolata.