Mergi direct la conținut »
O emisară a ONU face demersuri pentru reunificarea unei țări europene divizate de 45 de ani
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > O emisară a ONU face demersuri pentru reunificarea unei țări europene divizate de 45 de ani

O emisară a ONU face demersuri pentru reunificarea unei țări europene divizate de 45 de ani

Liderii din Cipru au fost abordați de emisara ONU Jane Holl Lute în vederea reluării negocierilor privind reunificarea insulei mediteraneene care este divizată de aproape 45 de ani.

Jane Holl Lute, o emisară a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) și fostă responsabilă din cadrul Ministerului american de Interne, a început, luni, demersurile pentru posibile negocieri privind reunificarea Ciprului, potrivit Agerpres.

Emisara a avut o întrevedere care a durat trei ore cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades. De asemenea, Lute s-a întâlnit și cu liderul cipriot-turc Mustafa Akinci, care se află la conducerea Republicii Turce a Ciprului de Nord.

Ea urmează să aibă consultări pe aceeași temă la Atena, Ankara, Londra şi Bruxelles. Grecia, Turcia şi Marea Britanie sunt din 1960 ”garanţii” independenţei Ciprului.

Raportul pe care Lute îl va întocmi va fi predat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care va stabili dacă sunt întrunite condiţiile pentru reluarea negocierilor.

Cipru este divizat de la invadarea de către armata turcă în 1974 a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza unirea cu Grecia şi care a provocat o puternică preocupare în rândul minorităţii cipriote-turce.


EXCLUSIV / Copacii din pădurile României, de vânzare pe Facebook. Administratorii de păduri ignoră ilegalitățile cu ”câteva mii de metri cubi”


 

Close
Închide
  Close