05 Oct. 2017 16:36

Româncă de Nobel. Anamaria Effler face parte din echipa care a confirmat teoria relativităţii lui Einstein

Distribuie

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat savanţilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne „pentru contribuţii decisive la detectorul LIGO şi pentru observaţiile undelor gravitaţionale”.

Din echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), al cărei proiect a câştigat premiul Nobel din acest an, face parte şi arădeanca Anamaria Effler.

Tânăra în vârstă de 33 de ani, stabilită în SUA de 14 ani, s-a născut la Arad. A urmat studiile  în România, la Colegiul „Moise Nicoară', şi a continuat să învete la CalTech (California Institute of Technology), un institut de elită în domeniul ştiinţelor. Şi-a susţinut teza de doctorat în fizică gravitaţională este angajata LIGO, potrivit specialarad.ro.

La proiectul câştigător de Nobel, românca a lucrat timp de zece ani. Cercetările au dus la detectarea undelor gravitaţionale în 14 septembrie 2015, iar analizele şi verificările ulterioare au presupus un volum de muncă imens pentru a confirma importantele descoperiri care revoluţionează teoria universului.

Pemiul Nobel pentru fizică a fost acordat pentru descoperirea valurilor în spaţiu-timp, cunoscute sub numele de valuri gravitaţionale, care au fost prezise de Albert Einstein acum un secol, dar nu au fost niciodată văzute direct. La anunţarea premiului, Academia Regală Suedeză a numit-o „o descoperire care a zdruncinat lumea'.

Anamaria a fost întrebată de jurnaliştii din Arad dacă mai are de gând să se întoarcă în România. Tânăra a răspuns: „Sincer, nu ştiu. Eu am ales să merg pe fizică experimentală şi mai târziu, după multă muncă, mi-am dat seama că în România pur şi simplu nu sunt bani care să fie investiţi în experimente care să fie în competiţie cu ce se întâmplă în Europa sau în Statele Unite”.


VIDEO/ „Ochiul de supervisor', sistemul unic în lume de la Spitalul 'Marie Curie' București care supraveghează continuu bebelușii de la Terapie Intensivă


 

Loading...
Comentarii