În aprilie, aproximativ 150.000 de soldați ruși s-au adunat în zona disputată din Crimeea și de-a lungul frontierei ucrainene. Trupele s-au retras în cele din urmă după săptămâni de exerciții militare, dar acest lucru nu a adus nicio bucurie pentru cei care locuiesc în zona de conflict și se tem constant de escaladarea situației.

Ivan Nahorniux, un locuitor din Vodiane, un sat aproape de linia de contact dintre cele două fronturi, descrie viața în această regiune „ca și cum ai fi în Cernobîl”. Bărbatul simte că nimeni este interesant de situația lor.

În Stanytsia Luhanska, în zona controlată de guvernul ucrainean, efectele pandemiei sunt vizibile în mod izbitor. Orașul găzduiește singurul punct de trecere de-a lungul liniei de contact de aproape 500 de kilometri și a graniței dintre cele două fronturi.

Libertatea de circulație a fost dublu afectată în Stanytsia Luhanska, mai întâi de război, iar acum de COVID. Înainte de pandemie, „până la 17.000 de persoane traversau punctul de control în fiecare zi”, spune Olenha Hrekova pentru Euronews. Astăzi, mai puțin de 2.000 îl folosesc zilnic.

Înainte de restricțiile pandemice, oamenii puteau să se deplaseze între cele două părți pentru a ridica pensiile, pentru a-și vedea familiile și pentru a rezolva problemele legale. Mulți ar face acest lucru chiar zilnic pentru a-și vinde produsele. A fost o modalitate de a continua să câștige bani în timpul conflictului. Astăzi, această posibilitate fost eliminată. Pe ambele părți ale conflictului, oamenii sunt mai săraci și mai izolați.

„Nu toată lumea are bani să plătească testele COVID. De aceea oamenii nu traversează fără o nevoie urgentă”, declară o femeie care obișnuia să călătorească de două ori pe an în zonele aflate sub controlul separatiștilor ruși, dar care abia în această lună a reușit să facă acest lucru de la debutul pandemiei.

Doctorilor le e frică să meargă în sate.

Oksana Lysogor, asistentă-șefă la Centrul Medical Peredilske:

În Peredilske, la doar 5 kilometri de linia de contact, există un centru medical pentru pacienții care locuiesc în cele mai periculoase zone din estul Ucrainei. Oksana, asistentă-șefă a centrului, spune că trebuie să lucreze cât pentru zece persoane. Ea este responsabilă pentru 1.200 de oameni care trăiesc în două sate. „Există o lipsă de personal medical și, odată cu pandemia, simțim această absență și mai mult”, adaugă ea.

Lupta cu cel de-al treilea val Covid este foarte dificilă în estul Ucrainei. Nu sunt disponibile teste COVID în centre precum cel din Peredilske, iar majoritatea personalului medical a fost deja infectată.

„În zonele roșii, mulți oameni s-au infectat. Oamenii nici nu vor să meargă la medic”, mai spune asistenta.

„COVID este ca un al doilea război”. Cum se duce lupta cu pandemia în estul separatist al Ucrainei
Un cadru medical vorbește cu o femeie cu dizabilități care tocmai a fost vaccinată. Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Potrivit Médicos del Mundo, sistemul de sănătate ucrainean, deja foarte afectat, necesită cu aproximativ 40% mai mult personal pentru a combate pandemia. Acest ONG susținut de UE spune că cele mai urgente nevoi nu sunt satisfăcute. Există o lipsă de medici generaliști, specialiști în boli infecțioase sau anesteziști.

Serhii Vinohradov, care lucrează pentru Médicos Del Mundo, spune că „în urma conflictului, sistemul local de sănătate este lipsit de unitățile de îngrijire de urgență pentru bolile infecțioase”. Unitățile care au fost organizate nu îndeplinesc cerințele sanitare.

Chiar și spitalele specializate COVID-19 aflate mai departe de linia de contact se luptă să facă față. Spitalul de boli infecțioase din Konstiantinivka a fost umplut la capacitate maximă, dar are încă nevoie de mai multe paturi și mai mult personal.

Aprovizionarea cu oxigen este o altă problemă uriașă pentru spitalele din întreaga regiune Donetsk. De exemplu, Konstiantinivka are nevoie de 70 până la 80 de sticle pe zi pentru a rezista, dar își pot permite doar 50.

Situația pandemică

Numărul de cazuri COVID-19 scade în Luhansk și Donetsk, cele două regiuni direct afectate de conflict. Urgența este însă departe de a se termina. Dr. Scheichenko spune că numărul poate fi scăzut, dar cazurile pacienților critici sunt în creștere. Mulți sunt pur și simplu tratați acasă fără echipamentul necesar.

Izolarea și îndepărtarea unor zone au ajutat la oprirea transmiterii virusului. Cu toate acestea, condițiile dificile de viață cauzate de conflict a ajutat la extinderea focarului.

Igienă precară

În satul Opytne, la mai puțin de un kilometru de linia de contact, urmele conflictului sunt peste tot. Înainte de conflict locuiau acolo 800 de locuitori, acum doar 40 au rămas. Apa și gazul au fost întrerupte de aproape șapte ani.

Opytne e liber de COVID. Nimeni nu intră și nu iese fără autorizație militară. Acest lucru înseamnă că rezidenții sunt pe deplin dependenți de ONG-ul susținut de UE, People in Need, pentru apa pe care o primesc la fiecare două săptămâni. Ar fi extrem de greu pentru locuitorii satului să gestioneze pandemia fără acces la apă potabilă și salubrizare adecvată.

Peste jumătate de milion de oameni trăiesc în zone direct afectate de conflictul armat. 30% dintre ei sunt vârstnici. Aceste zone sunt supuse continuu schimbului de focuri de armă. De asemenea, sunt expuși minelor încă neexplodate.

Urmele lăsate de două războaie

Izolarea nu a scutit alte sate din zonele afectate de conflict. Ivan se număra printre unii dintre rezidenții infectați în Vodiane. El a fost dus la un spital specializat în februarie și încă se recuperează. Este unul dintre norocoși. Peste 12.000 de persoane au fost spitalizate în zone afectate de conflicte din 2020.

Ivan spune pentru Euronews că pentru el „COVID este ca un al doilea război”. „Se pare că totul este în regulă și apoi, din senin, moare cineva. Într-un moment ești aici și în următorul ești plecat ”.

Ivan și soția sa cred că vaccinul le va salva satul, în ciuda campaniei de vaccinare lente din Ucraina. Ei spun că medicul a venit și a vaccinat o familie nu cu mult timp în urmă, așa că există speranță că acest lucru va avea loc mai frecvent.

Este așteptat ca inițiativa COVAX să furnizeze 20% din necesarul de vaccin al țării până la sfârșitul anului, echivalentul a opt milioane de doze. Cu această inițiativă globală care urmărește să facă vaccinurile accesibile tuturor, alinarea este aproape pentru mulți cetățeni care cred că vaccinurile sunt arma care va ajuta să pună capăt cel puțin unui război din Ucraina.

Citeşte şi:

Mihăilă dă vina pe un comitet înființat de Tătaru pentru diferențele privind decesele COVID. Ministrul anunță că vor fi sancțiuni

De ce oamenii încă poartă mască în aer liber în România, în ciuda relaxărilor

INTERVIU. Alexandra Bulat, românca aleasă consilier în Cambridge: „Am primit destule comentarii negative: întoarce-te acasă, go back home”

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Playtech.ro
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Observatornews.ro
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
Știrileprotv.ro
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)