La doar o zi după ce Rusia a sunat retragerea trupelor masate la granița ucraineană, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a sosit la București, unde a discutat cu omologii din România, Polonia, Turcia și Georgia despre criza de securitate care a îngrijorat întreaga Europă.
Ulterior, Kuleba a luat o pauză de la cina de la la Hotelul Hilton din centrul Capitalei României și a oferit un interviu ziarului Libertatea. Reporterii l-au rugat să le arate unde sunt masați rușii, iar Kuleba a deschis aplicația Google Maps de pe propriul telefon.
Cu vârful unui cuțit de masă, Kuleba a indicat pozițiile în care au ajuns trupele rusești în trei zone distincte: Voronej, Rostov și Crimeea – Azov.
„Nu sunt simple exerciții”
Vineri, 23 aprilie, în jur de ora 18.15, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a sosit la Hotelul Hilton din centrul Capitalei, aflat în apropierea Ministerului de Interne și a Palatului Regal, pentru o discuție cu reporterii ziarului Libertatea, după cea cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
Discuția a avut loc la doar o zi după ce Rusia a anunțat, cel puțin la nivel declarativ, retragerea trupelor masate la granița ucraineană. Oficialii ucraineni au semnalat că acum așteaptă și o concretizare a acelor declarații.
„Răspund la orice mă întrebați”, a început înaltul oficial. Dmitro Kuleba e născut la Sumi, în nord-estul Ucrainei, la doar 50 de kilometri de granița unde, de câteva săptămâni, importante trupe rusești au fost masate, adâncind criza din Est.
Nu sunt simple exerciții.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe:
La un moment dat, întrebat unde sunt punctele în care rușii au adunat trupe, diplomatul a punctat că ele sunt masate în dreptul nord-estului Ucrainei, în est și în sud. Pentru a arăta exact, ministrul Guvernului de la Kiev a deschis aplicația Google Maps de pe telefon și, folosindu-se de un cuțit de pe masa restaurantului de la Hilton, a arătat exact unde sunt centrele, explicând astfel cât de amplă este mobilizarea militară rusească:
- La Voronej, oraș aflat în linie dreaptă față de orașul ucrainean Harkiv, unde corespondenta Sky News la Moscova, Diana Magnai, a filmat trupele rusești și le-a publicat pe 12 aprilie;
- La Rostov pe Don, oraș deosebit de important – pe aici trec vasele venite din Marea Caspică pe Volga, apoi pe Don prin canalul Volga – Don;
- În Crimeea, peninsulă ocupată de ruși, plus blocarea strâmtorii Kerci și închiderea, practic, Mării Azov pentru vasele rusești.
„Rușii au umplut punctele strategice”
– Domnule ministru, există o estimare a trupelor rusești masate în apropierea graniței cu Ucraina?
– Datele de săptămâna asta indicau în jur de 100.000 de persoane. Trupele ar fi trebuit să crească, din informațiile noastre, undeva la 120.000 pe la sfârșit de aprilie. În toate pozițiile de care avem cunoștință, în nord-est, în est și în sud.
– Care sunt cele trei?
– Voronej, în linie dreaptă față de Harkiv, unde au filmat cei de la Sky News baza rușilor. Apoi la Rostov-pe-Don. În fine, în Crimeea. Mai e ceva important la Crimeea, având control în zonă au închis și strâmtoarea Kerci dintre peninsulă și Rusia.
– De ce e importantă Marea Azov?
– Fiind închisă pentru vase, aceasta e oricum dificilă pentru vase din cauza bancurilor de nisip. Așa că rușii au adus o flotă din Marea Caspică pe fluvii și au umplut puncte strategice.
Mâine, Libertatea publică un amplu interviu cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, care a vorbit despre criza actuală din estul Ucrainei, despre cine sunt oamenii care continuă conflictul din Donbas din 2014 încoace și despre relațiile cu România ori problemele ridicate de minoritatea română din Ucraina.