virusi sunt transmisibili de la om la om. Oamenii de stiinta sunt insa nelinistiti din cauza usurintei cu care retrovirusii depasesc bariera dintre specii si recomanda crearea unui sistem de monitorizare a vanatorilor africani, in scopul descoperirii timpurii a noi virusi. O echipa de oameni de stiinta americani de la Universitatea Johns Hopkins a investigat aproximativ 900 de persoane din Camerun. Cercetatorii s-au concentrat in special asupra vanatorilor de maimute, deoarece tocmai in organismul unora dintre acesti oameni au fost descoperiti cei doi virusi noi, denumiti HTLV-3 si HTLV-4, care apartin categoriei retrovirusilor, in care se incadreaza si HIV, care declanseaza maladia SIDA.
in trecut, oamenii se contaminau cu alti virusi asemanatori, HTLV-1 si HTLV-2, dar, asa cum au concluzionat cercetatorii americani, in majoritatea cazurilor infectarea nu provoca simptome de boala. Se intampla insa sa apara totusi complicatii neurologice sau chiar leucemie.
"Aparitia virusului HIV ne-a costat si ne costa milioane de vieti omenesti", a subliniat dr. Nathan Wolfe, seful echipei de cercetatori. Descoperirea lui HTLV-3 si HTLV-4 indica faptul ca aceste cazuri ale trecerii retrovirusilor de la animale la oameni nu sunt o raritate. Dupa cum afirma specialistii de la Universitatea Johns Hopkins, toate persoanele la care au fost descoperiti noii virusi au intrat in contact cu secretiile si carnea maimutelor, care uneori erau tratate ca niste animale de casa. in afara de HTLV-3 si HTLV-4, in sangele vanatorilor au fost descoperiti si alti virusi, caracteristici cimpanzeilor.
Din declaratiile specialistilor americani, rezulta ca HTLV-3 este asemanator virusului cunoscut de la cimpanzei STLV-3 si, cel mai probabil, a infectat omul in momentul contactului direct cu maimuta.
Virusul HTLV-4 este mult mai enigmatic, deoarece el nu are un corespondent la maimute. Oamenii de stiinta presupun ca acesta este o versiune modificata a unui virus inca necunoscut. Informatii exacte legate de studiul citat sunt publicate in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.