Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut un nou apel, vineri, privind renunțarea la patentele pentru vaccinurile anti-COVID.

„Trebuie să ne asigurăm că vaccinurile ajung la toată lumea. Dacă lăsăm în urmă comunități, pierdem războiul cu pandemia. Producția poate fi mărită numai dacă se renunță la patente”, susține șeful OMSt

Mișcarea, a spus el, este necesară pentru a crește producția globală și pentru a oferi țărilor sărace acces la vaccinuri – o condiție necesară pentru stoparea pandemiei.

„Flexibilitatea în legislația comercială există pentru urgențe și cu siguranță o pandemie globală, care a forțat multe societăți să se închidă și a făcut așa de mult rău afacerilor – atât mari, cât și mici – se califică”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un editorial publicat în The Guardian.

„Trebuie să fim pregătiți de război și este important să spunem clar ce este necesar”, a adăugat el.

În ultimele zile, directorul OMS și alți oficiali și activiști au insistat în mod repetat în privința cererii de renunțare la o parte din proprietatea intelectuală care vizează vaccinurile și medicamentele anti-COVID.

Toate aceste presiuni vin într-un moment sensibil.

Organizația Mondială a Comerțului analizează o cerere în acest sens depusă de India și Africa de Sud în numele unor țări care au contractat foarte puține doze de vaccin sau deloc. Propunerii i se opun însă SUA și cele mai multe țări occidentale, de unde provin companiile farmaceutice majore.

Dar Tedros a avertizat că momentul este unul critic și excepțional, deci potrivit pentru o astfel de concesie.

„Dacă o renunțare temporară la patente nu poate fi decisă acum, în timpul acestor vremuri fără precedent, când va fi momentul potrivit?”, a scris el joi într-un mesaj postat pe Twitter.

O dispută fără soluții

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) se va reuni în format virtual săptămâna viitoare pentru a discuta pe tema acestei chestiuni, după ce alte tratative ținute săptămâna aceasta nu au ajuns la un rezultat.

Organizația ia decizii pe bază de consens, ceea ce înseamnă că toate statele membre trebuie să fie de acord înainte de adoptarea unei măsuri.

Deși dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID a avut loc într-un ritm fără precedent, procesul de producție și distribuție este încă într-o fază incipientă.

Vasta majoritate a celor 225 de milioane de doze distribuite până acum au fost administrate în special în țările bogate, în special în cele occidentale, potrivit lui Tedros.

Programul COVAX, coordonat de OMS, finanțat de țările bogate și destinat statelor cu venituri mici, a livrat în cele din urmă primele milioane de doze în mai multe țări din Africa. Ieri, primele 14.400 de doze au ajuns și în Republica Moldova.

Nu este însă suficient.

În acest context, experții în sănătate publică au avertizat că cu cât mai mult circulă virusul în rândul populației nevaccinate, cu atât mai mare este riscul apariției unor noi mutații, mai periculoase.

Suporterii deciziei de renunțare la patente vor să activeze o clauză de urgență, inclusă în Acordul OMC privind Drepturile de Proprietate Intelectuală (TRIPS), care ar suspenda temporar drepturile de proprietate intelectuală pentru producția de vaccinuri.

Ei spun că acest lucru este necesar, deoarece restul lumii nu mai poate continua să aștepte livrarea dozelor salvatoare.

Un purtător de cuvânt al reprezentantului SUA pentru Comerț, Adam Hodge, a declarat săptămâna trecută că administrația Joe Biden „evaluează eficacitatea acestei propuneri pe baza potențialului ei de a salva vieți”, notează Washington Post.

Opozanții propunerii formulate de India și Africa de Sud spun că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală în acest caz ar reduce stimulentele financiare de care companiile au nevoie pentru viitoarele proiecte de cercetare și dezvoltare.

Andrew Widger, un purtător de cuvânt al Pfizer, a precizat că compania sa „va lua în considerare toate opțiunile viabile” pentru a asigura că vaccinurile împotriva COVID sunt accesibile, dar a subliniat că solicitările privind renunțarea la patente desconsideră „circumstanțele specifice ale fiecărei situații, fiecărui produs și fiecărei țări”.

Nu în ultimul rând, criticii propunerii de renunțare la patente subliniază că producerea vaccinurilor care utilizează tehnologia ARN mesager este o sarcină dificilă, care nu este la îndemâna oricui.

Protest organizat de Medici fără Frontiere

Joi, organizația Medici fără Frontiere (MSF) a organizat un protest la OMC, față de ceea ce oficialii ei au numit reticența lumii bogate de a renunța la patente și de a permite producerea de vaccinuri pentru țările sărace.

„Dacă am avea acest drept, am fi capabili să mărim producția în mai multe țări, ceea ce va permite ca medicamentele și vaccinurile să ajungă acolo unde e mai mare nevoie de ele”, a declarat pentru Reuters Stephen Cornish, directorul general al MSF.

„În acest moment vedem cum doar puține doze de vaccin ajung în țările din sud, iar lucrul ăsta pur și simplu nu este acceptabil în lumea de azi”, a subliniat el, adăugând că în jur de 100 de țări susțin demersul.

O renunțare temporară la patente este posibilă, spun unii experți

Mustaqeem De Gama, un expert în proprietate intelectuală și reprezentant al Africii de Sud la OMC, a declarat pentru Washington Post că nu este de acord cu argumentul că renunțarea la patente ar reduce stimulentul pentru cercetările viitoare.

În timpul crizei generate de epidemia HIV, OMC a fost de acord cu un model de licențiere care a extins accesul la medicamente pentru pacienți, în special în Africa sub-sahariană, și a inclus în el mecanisme pentru compensarea companiilor.

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID – care a implicat riscuri financiare din partea companiilor – a fost, de asemenea, susținută de fondurile guvernamentale din țări precum SUA sau Marea Britanie, a spus De Gama.

Un bun exemplu este cel al lui Jonas Salk, care a dezvoltat vaccinul împotriva poliomielitei în anii ’50 și care a renunțat la patent, pentru a se asigura că acesta va fi disponibil pentru toată lumea.

„Renunțarea temporară la patente nu înseamnă că inovatorii vor avea de pierdut”, a asigurat Tedros în editorialul publicat vineri în Guardian.

„Ca în timpul crizei HIV sau într-un război, companiile vor fi plătite pentru produsele pe care le fabrică”, a spus el.

„Este important pentru statele cu venituri mici și mijlocii să își construiască propria capacitate de producție. Așa cum vaccinul pentru febra galbenă este produs acum în Dakar și Senegal, o investiție în producție ar putea face același lucru cu vaccinurile anti-COVID”, a întărit el.

Krishna Udayakumar, director asociat pentru inovare al Duke Global Health Institute, a avertizat că este greu de crezut că administrația Biden va susține renunțarea la patente.

El a subliniat în același timp că dezbaterea este în acest moment mai degrabă „simbolică decât practică”, deoarece renunțarea la patente nu va produce o diferență materială în privința accesului la vaccinuri în următoarele 6-12 luni.

„Avem nevoie de un efort mai puternic pentru dezvoltarea producției de vaccinuri și transmiterea know how-ului, care este mai important decât patentele”, a explicat Udayakumar.

Foto: Profimedia

Citeşte şi:

INTERVIU | Procurorul militar Bogdan Pîrlog, dezvăluiri despre 10 august și despre atitudinea de „adio principii!” a președintelui Iohannis

REPORTAJ în satul în care o viață valorează 5.000 de lei. La un an după ce 17 oameni au murit de la spirt contrafăcut, localnicii continuă să-l bea. „Mediul îi ține captivi”

A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
PARTENERI - GSP.RO
A fost vedetă în anii 1980, iar acum a ajuns să doarmă de 4 ani într-un cimitir: „Muncești toată viața și agoniseala îți dispare în câteva clipe”
ȘOC TOTAL! Mihai Gâdea, derapaj halucinant la Antena 3: ‘Ciuma roșie l-a scăpat’
Playtech.ro
ȘOC TOTAL! Mihai Gâdea, derapaj halucinant la Antena 3: ‘Ciuma roșie l-a scăpat’
A fost prins criminalul Elenei, românca ucisă cu sălbăticie în Italia: "Ce s-a întâmplat este de neimaginat!"
Observatornews.ro
A fost prins criminalul Elenei, românca ucisă cu sălbăticie în Italia: "Ce s-a întâmplat este de neimaginat!"
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
Un bărbat este acuzat că nu s-a prezentat la lucru timp de 15 ani, deși era plătit de spitalul unde lucra. Ce sumă a încasat
Știrileprotv.ro
Un bărbat este acuzat că nu s-a prezentat la lucru timp de 15 ani, deși era plătit de spitalul unde lucra. Ce sumă a încasat
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Telekomsport
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)