Mergi direct la conținut »
Operație în premieră mondială, realizată la Sibiu. O handbalistă de la Vâlcea a fost salvată
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Operație în premieră mondială, realizată la Sibiu. O handbalistă de la Vâlcea a fost salvată

Operație în premieră mondială, realizată la Sibiu. O handbalistă de la Vâlcea a fost salvată

O echipă de medici a reușit o operație în premieră mondială, la o clinică privată din Sibiu. Aceștia au intervenit endoscopic, adică minim invaziv, pentru a rezolva o malformație congenitală complexă a unei handbaliste de 21 de ani din județul Vâlcea.

Șeful echipei medicale, chirurgul Victor Costache, a explicat că sportiva a fost operată în urmă cu două săptămâni, iar acum a fost externată și a reluat antrenamentele.

„Este vorba despre o fată, jucătoare de handbal profesionistă din Vâlcea. Am operat-o acum două săptămâni şi ceva. A fost externată. A venit la control. Ne-am asigurat că totul este bine. (…) Fata şi-a reînceput antrenamentele şi sper să ajungă în echipa naţională, dacă a ajuns la 21 de ani să joace în cupele europene şi în Liga întâi cu o malformaţie cardiacă complexă, acum, după ce i-am reparat inima, sper să joace bine. În loc să-i deschidem sternul fetei, cum se face peste tot în lume, i-am făcut o mică incizie video asistată, sub sân, de patru centimetri, care îi permite acum să facă orice”, a explicat dr. Victor Costache (foto), conform Agerpres.

sursă foto: sibiu100.ro

Dacă medicii ar fi optat pentru operația clasică, ce implica tăierea sternului, jucătoarea de handbal ar fi fost nevoită să-și încheie cariera sportivă.

„Mulți mi-au spus că șansele mele de a face handbal sunt spulberate, șansele de a face un copil în viitor sunt reduse, iar mai mult decât atât, mă îngrozea faptul că trebuia să mi facă o operație prin care trebuia să mi se deschidă sternul și să rămân cu o cicatrice destul de mare toată viața. Ce pot să vă spun: săptămâna viitoare încep recuperarea fizică, o să merg la un program de kinetoterapie, iar în curand o să încep și alergarea. Domnul doctor îmi spune că am o inimă turbo acum, în ianuarie o sa încep și antrenamentele la handbal”, a povestit Cristina, pentru sibiu100.ro.

Inovația echipei de medici a constat în a corecta malformația complexă pe cale endoscopică, cu o mică incizie sub sân. Astfel, corecția s-a făcut în două etape: întâi închiderea defectului septal și apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea să nu se mai deschidă în partea dreaptă a inimii, ci în partea stângă. Intervenția s-a realizat printr-o cale de acces foarte mică (de 4 cm) și printr-o tehnică de circulație extracorporeală specială, conform sibiu100.

Potrivit specialiștilor, acest tip de intervenție se mai realizează invaziv și la o clinică din orașul american Cleveland din statul Ohio. Este vorba însă despre o tehnică parțial invazivă deoarece medicii americani deschid jumătate din sternul pacientului.


Citește și LIBERTATEA A CALCULAT: Cea mai ieftină masă de Crăciun ne costă 340 de lei! Care sunt cele mai mici prețuri pentru preparatele și ingredientele de bază


 

Close
Închide
  Close