MENIU CAUTĂ
02 Noi. 2018 09:30

(P) Cum să-ți înveți copilul să-și îngrijească dinții. Sfaturi în funcție de vârstă pentru zâmbete sănătoase

Distribuie

Dinții copiilor sunt la fel de expuși pericolelor ca cei ai adulților, iar arma cea mai bună pentru a lupta împotriva cariilor rămâne tot perierea dinților și îngrijirea lor corectă. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Ți-am pregătit așadar o listă cu sfaturi în funcție de vârstă. Inspiră-te, include-le în jocurile voastre zilnice și zâmbiți împreună.

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre dantura copiilor e acela că perierea dinților de lapte nu e necesară, că oricum vor cădea și vor fi înlocuiți de cei permanenți. Nimic mai fals! În primul rând, sănătatea dinților de lapte o influențează puternic pe cea a dinților permanenți: cariile sau predispoziția la ele se pot transmite de la unii la ceilalți. Mai mult, copii cu dinți cariați interacționează altfel într-un mediu social și asta le poate afecta caracterul și dezvoltarea – pot deveni mai retrași, mai neîncrezători. În plus, copiii care învață de mici obiceiuri sănătoase cum e acela de a-și îngriji dinții vor deveni adulți mult mai responsabili. Și tu asta îți dorești, nu?

Dinții copiilor încep să crească, în general, la vârsta de 6 sau 8 luni. Încă de când copilul tău are primii doi-trei dinți, îi poți peria cu o perie specială din cauciuc ce se pune pe deget. Apoi, pe măsură ce se înmulțesc, poți trece la peria de dinți clasică. La început, e posibil să nu îi placă, așa că e important să continui cu răbdare, până se va obișnui cu noul obicei.

Cum se procedează: alege o perie de dinți mică, potrivită pentru vârsta lui, și folosește o cantitate mică de pastă de dinți. Cum copiii nu știu să scuipe, așa te vei asigura că al tău copil nu va înghiți prea multă pastă de dinți. Apoi, periază în cercuri mici pe suprafața tuturor dinților vizibili. Periază-i dinții copilului de două ori pe zi, dimineața și seara, ca în cazul adulților.

După vârsta de 3 ani, copilul tău poate învăța deja să își perieze singur dinții. Este foarte important, însă, să facă asta în prezența ta, ca să te asiguri că o face corect. Mai mult, e ideal dacă îl înveți prin propriul exemplu ce important e să nu sărim pentru periere indiferent de motiv. Așa că puteți face un obicei din a vă peria dinții împreună – ar putea fi chiar distractiv.

Odată ce împlinește 6 ani, copilul tău ar trebui să fie în stare să se spele singur pe dinți, fără ajutorul sau supravegherea ta. Însă misiunea ta nu s-a încheiat. Ar mai putea avea nevoie de ajutorul tău pentru perierea acelor dinți din zone mai greu accesibile. În plus, acum e momentul să-i arăți și celelalte metode prin care să sporească atenția pe care o acordă îngrijirii dinților. Puteți trece la alte tipuri de perii de dinți, mai potrivite pentru vârsta lui, sau îi poți vorbi despre guma de mestecat fără zahăr care, prin mestecare, stimulează producția de salivă ceea ce restabilește pH-ul gurii la nivele normale și previne astfel cariile.

E la fel de important să îi vorbești și despre momentele cele mai bune pentru perierea dinților: seara, înainte de culcare, și dimineața, chiar înainte de mic dejun, nu după. Astfel, fluorul din pasta de dinți va proteja dinții în timpul primei mese a zilei. Alimentele, în special cele care conțin acizi, pot slăbi smalțul dinților așa că, atunci când îi periem imediat după ce am mâncat, le facem, de fapt, mai mult rău. E important așadar să așteptăm 20 de minute după ce am mâncat mic dejunul înainte de a ne spăla pe dinți. Cel mai bun moment rămâne însă înainte de masa de dimineață.

Când copilul tău trece de vârsta de 12 ani, îl poți învăța să folosească ața dentară, iar misiunea ta se consideră una reușită. Meriți toate felicitările pentru că ai crescut un copil cu obiceiuri sănătoase.

Spre copiii defavorizați, care nu au șansa de a beneficia de o asemenea educație, își îndreaptă atenția campania Dăruiește Zâmbete lansată de Orbit. Ajunsă la a patra ediție, campania din acest an își propune să pună în aplicare programe de dezvoltare personală ce contribuie la creșterea sănătoasă a copiilor nevoiași. Ce e poate cel mai important e că acești copii vor învăța să aibă încredere în ei și să comunice. Și tu poți contribui. Pentru fiecare pachet de gumă de mestecat Orbit pe care-l cumperi până pe 30 noiembrie, Orbit donează 1% din valoarea acestuia organizației SOS Satele Copiilor pentru a-i ajuta pe copiii aflați în grija lor să zâmbească. Așadar, #DaruiesteZambete alături de Orbit! Află mai multe despre campanie la adresa: daruiestezambete.mestecaorbit.ro

Comentarii