Intervenția a fost realizată de doctor Florina Pinte, medic primar cardiologie intervențională și doctor în științe medicale, care are la activ peste 50.000 de terapii intervenționale.
Medicul cardiolog a spus că pacienta ( 21 de ani) avea un canal arterial persistent.
”Intervenția a fost puțin mai dificilă, din cauză că era un canal scurt și gros, o anatomie particulară. A fost mai greu de negociat cu acest canal, de trecut prin el. Dar până la urmă am reușit. Este o procedură care se realizează pentru închiderea canalului arterial permeabil”, a explicat medicul.
Potrivit medicului, după ce a vizualizat canalul a stabilit ce tip de device trebuie folosit. Apoi, a fost introdus un cateter și ”a începe dansul” pentru a stabili unde este deschiderea. Defectul a fost rezolvat cu succes, iar pacienta este stabilă și se poate spune că este un om sănătos din acest punct de vedere, a adăugat cardiologul.
Prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România reprezintă un proiect pilot, făcut ca grafică și reconstrucție 3D pentru partea educațională.
”Fiecărui pacient îi putem arăta, personalizat, cum va arăta procedura. Tehnica ne-a ajutat foarte mult. În 1992, când mi-am început meseria, aveam stent-uri, device-uri, care mi se păreau butucănoase, mamut. Acum putem rezolva cu proceduri hibride probleme pe care nu ne gândeam că le vom putea rezolva astfel în urmă cu câțiva ani. Ceea ce am rezolvat eu acum este o malformație congenitală, care apare genetic. În a V-a, a VI-a zi de la naștere se recomandă să se facă o ecografie copilului și se văd vase care au rămas deschise”, a explicat medicul.
La rândul lui directorul operațional al Med Life, dr Nicolae Marcu, a explicat pentru Libertate care este rolul acestei intervenții cu hologramă.
”Vrem să arătăm peste tot că medicina nu este ceva ascuns, medicina beneficiază de aportul științei moderne ceva care se poate pune pe masă se poate pune le televizor și vizualiza. Dorința noastră este ca atunci când apare ceva științific sau ceva din zona IT să vedem dacă se poate aduce și la noi. Nu încurcă cu nimic medicul, ba din contră îl ajută. Îi ajută și pe pacienți, văd cum ajungi pe inimă intrând prin artera femurală. Acest lucru nu este ceva nou. Dar, prin aceste mecanisme, facem ca aceste intervenții să fie prietenoase, iar pacientul să vadă ce se petrece și astfel să se ridice bariera dintre pacient și medic”, a explicat pentru Libertatea Nicolae Marcu, director operațional MedLife.
Potrivit medicului, prin această tehnică, pacienții pot înțelege mult mai bine ce se întâmplă în spatele ușilor sălii de operații și se pot familiariza cu strategia medicală abordată de către medici în astfel de cazuri. În plus, rezidenții, dar și medicii specialiști care nu au acces la astfel de intervenții, pot urmări și învăța noi tehnici operatorii.
Evenimentul face parte din campania ”Tehnologia de mâine”, care se concentrează pe avantajele incontestabile ale evoluției tehnologiei în domeniul medicinei, spun specialiștii MedLife.