Cel puțin 1.400 de persoane au murit din cauza inundațiilor provocate de ploile musonice și de topirea ghețarilor din regiunile montane din nordul Pakistanului. În total, 33 de milioane de oameni au fost afectați de intemperiile care au distrus case, drumuri, căi ferate și culturi agricole.
În acest moment, se așteaptă ca daunele să însumeze peste 30 de miliarde de dolari, adică triplu față de o estimare anterioară de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Orașul „Karachi se confruntă un focar de dengue, în condițiile în care mii de pacienți se înregistrează zilnic la spitalele guvernamentale și private. Numărul cazurilor de dengue din acest an este cu 50% mai mare decât anul trecut. Cu 584.246 de oameni în taberele din toată țara, criza de sănătate ar putea face ravagii dacă va rămâne necontrolată”, a declarat luni ministrul pakistanez al Climei, Sherry Rehman.
Oficialul a avertizat și că țara riscă să treacă printr-o penurie masivă de alimente, după ce 70% dintre culturile de bază, cum sunt orezul și porumbul, au fost distruse. Pakistanul are nevoie urgentă de „hrană, corturi și medicamente”, a adăugat Rehman.
Totodată, creșterea nivelului apelor rămâne în continuare un risc, prognozele meteorologice indicând că se așteaptă ca precipitațiile să continue și în cursul lunii septembrie.
Un oficial a precizat luni că ploile musonice prelungite vor îngreuna eforturile de curățare a apei, care se vor prelungi pentru trei până la șase luni în unele dintre zonele cel mai grav afectate.
Cel mai mare lac cu apă dulce din țară, Manchar, s-a revărsat de la începutul lunii septembrie, apele sale afectând câteva sute de sate și peste 100.000 de oameni.
Atât guvernul pakistanez, cât și secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, au afirmat că schimbările climatice au dus la inundațiile grave din acest sezon, provocate de un „muson pe steroizi” și care au acoperit cu apă o treime din teritoriul țării.
Guterres a cerut vineri comunității internaționale să sprijine Pakistanul afectat de inundații, argumentând că, deși contribuția națiunii din Asia de Sud la schimbările climatice a fost minimă, aceasta este una dintre cele mai afectate de consecințele acesteia.
Foto: EPA