Mergi direct la conținut »
Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani. Ce urmări are putea avea | VIDEO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani. Ce urmări are putea avea | VIDEO

Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani. Ce urmări are putea avea | VIDEO

Urgia naturii din aceste zile nu ar fi întâmplătoare, spun cercetătorii, fenomenele meteorogice extreme fiind cauzate de exploziile solare puternice care au avut loc de curând.

În ultimele săptămâni, soarele a experimentat o serie de explozii, printre care şi cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani, potrivit ctvnews.c.

Furtunile geomagnetice produc pagube importante în sistemele naţionale de transport a energiei electrice. Din cauza întinderii pe arii geografice mari, în liniile electrice de înaltă tensiune sunt induşi curenţi electrici de intensitate foarte mare (mii de amperi), curenţi ce provoacă distrugerea transformatoarelor situate punctele de transformare.

O astfel de activitate solară este extrem de periculoasă şi pentru sănătatea oamenilor, spun specialiştii.

Tulburările magnetice afectează persoanele meteodependente şi cele care suferă de boli cardiovasculare. Acestea vor avea de dureri de cap şi insomnii.

Cea mai puternică furtună magnetică de pe Pământ a fost înregistrată în anul 1859. În urma ei, telegrafele din Europa şi America de Nord s-au defectat, iar aurora boreală a putut fi observată pe tot globul.

Furtunile solare sunt create de ejecţiile de masă coronală care provine de la Soare. Aceasta conţine miliarde de tone de particule solare care sunt aruncate de pe suprafaţa Soarelui în spaţiu. Când intră în contact cu Pământul, atmosfera este energizată, ceea ce duce la apariţia aurorelor.


VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”


Close
Închide
  Close