UPDATE ora 14.20 Conducerea Parlamentului a amânat, miercuri, o decizie privind majorarea sumelor forfetare și pentru cazarea aleşilor, în condițiile în care au anunțat că ar dori o plafonare a acestora. Majorările intră însă în vigoare automat, astfel că, pe perioada vacanței parlamentare, deputații și senatorii vor primi, în total, aproape 40.000 de lei, pe lună.
„Propunerea pe care noi am făcut-o, referitoare la funcţionarea cabinetelor parlamentare, la transport şi la cazare – să rămână la nivelul actual, fără să suporte o majorare. Din păcate, suntem în impas. Trebuie modificată Legea 96 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor, care este suportul ce ne obligă să acordăm în acest moment sumele forfetare indexate cu indemnizaţia parlamentarilor. Şi, la toamnă, la prima şedinţă a Biroului permanent, vom propune modificarea pe cale de consecinţă a Statutului parlamentarilor, în aşa fel încât să menţinem la nivelul actual de cheltuieli aceste sume. Sumele forfetare se majorează, pentru că sunt indexate cu indemnizaţia, se majorează în baza legii, nu le decidem noi”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor reunite.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea spune că va ridica problema sumelor forfetare, în ședința de miercuri.
”Eu o să ridic, astăzi, subiectul în Birourile reunite, să vedem când și care este modalitatea prin care noi să modificăm foarte rapid Statutul. Eu cred că în afară de indemnizații, celelalte sume să rămână la nivelul actual. Nu cred că, o dată cu mărirea indemnizației, s-a mărit și cazarea în București”, a spus el, la Parlament.
Întrebat dacă parlamentarii merită această dublare a salariilor, Dragnea a răspuns: ”Asta hotărăște poporul”. El a continuat: ”Am înțeleles, eu sunt vinovatul de serviciu. Din acest motiv, eu susțin ca celelalte sume să rămână la fel”.
Potrivit Regulamentului comun al Parlamentului, în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, unde, cel puțin teoretic, aleșii ar trebui, în fiecare săptămână să meargă pentru a primi în audiență alegătorii din circumscripție, pentru a le asculta nemulțumirile și problemele.
Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere , în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului.
Care sunt beneficiile mandatului de parlamentar
Potrivit modificărilor aduse prin legea salarizării unice, un parlamentar (deputat) va avea o indemnizație de 13.050 lei pe lună. Pe lângă salariu, aceștia vor mai primi, tot de la buget:
- 6.525 RON, suma forfetară pentru cazarea in Bucuresti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in Bucureşti)
- 1400 RON, combustibil
- 476 RON, suma alocată pentru deplasări in circumscripţia electorala.
- 19.575 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentara (cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli)