După ce permisele erau obținute pe continentul african, acestea erau preschimbate cu permise de conducere româneşti, autentice.
Persoanele anchetate sunt acuzate de săvârșirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals.
Procurorii DIICOT au aflat că unii dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea obţinerii ilegale a permiselor de conducere de la autoritățile competente dintr-o țară africană, pe numele unor cetăţeni români. În același timp, o altă parte derula activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a actelor.
Astfel, cetățenii români care nu aveau permis de conducere în România au obținut actele pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.
Cei interesați puneau la dispoziţia grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum şi diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane.
Apoi erau întocmite în fals actele pentru procedura de obţinere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării au fost obţinute permise de conducere emise de autorităţile din acest stat, dintre care unele au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.
Totodată, permisele de conducere emise de africani erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat.
Într-un final, cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.
În acest dosar sunt vizate 48 de persoane, cetăţeni români, membri ai grupării care au sprijinit reţeaua infracţională prin efectuarea unor operaţiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere şi persoane care în mod fraudulos au obţinut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi conduse, în vederea audierii, 48 de persoane.
Perchezițiile fac parte din instrumentarea unui dosar mai amplu, în care au fost întocmite până în prezent trei rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi, pentru infracțiuni din sfera criminalității informatice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro