Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI
„Mihai Eminescu a scris poezii de dragoste şi natură pentru că îi plăcea să facă dragoste în natură”, a scris unul dintre absolvenții de liceu care a susținut luni proba de Limbă și literatură română la examenul de Bacalaureat 2018, conform digi24.ro.
Unii dintre candidați s-au bucurat pentru că analizarea unei poezii scrise de Mihai Eminescu s-a numărat printre cerințe, însă au intrepretat opera într-o manieră inedită: „Eminescu stătea lângă lac ca să se scalde.”
Cele mai amuzante perle la BAC 2018. „Blaga iubește tot ce mișcă”
La profilul uman, absolvenții au avut de ales între poeziile lui Lucian Blaga și Ion Barbu. Și aici au apărut perlele.
„Sunt leneș de fel și atunci am învățat înainte cu o seară, și am avut noroc. A picat prietenul meu Blaga, cu care mă înțeleg foarte bine. Am zis să mă împrietenesc cu prietenii mei Blaga, Barbu și Tudor Arghezi și mi-o ieșit combinația cu ăștia”, a spus unul dintre candidați, după ce a ieșit din sala de examen.
VIDEO / Rezolvarea subiectelor date la Limba şi literatura română la Bacalaureat 2018
Alți absolvenți de liceu au stâlcit titlul poeziei lui Lucian Blaga „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Poemul a fost „rebotezat” „Eu nu strivesc coroana de minuni a lunii (n.r astrul ceresc)”
De asemenea, „Blaga nu voia să strivească corola de minuni a lumii pentru că era un om bun.” sau „Blaga susține că el nu ucide cu mintea sa isteață tainele lumii, căci el iubește tot ce mișcă ori stă, chiar și mormintele”.
Și poemul matematicianului Ion Barbu a fost sursă de „inspirație” pentru interpretări stângace. Astfel, Riga Crypto şi Lapona Enigel au devenit „ruga krypton”, „la mona enipel”, în timp ce un alt candidat a scris că „lapona este un animal”.
Perle la BAC 2018 despre Eminescu și Blaga
Acestea sunt doar câteva dintre perlele descoperite de profesori numai după prima zi de corectare a lucrărilor la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2018. Potrivit Adevărul, fragmentele sunt reproduse exact cum au apărut în lucrările absolvenților de liceu.
„La noi în ţară, numai proştii, borfaşii, cocalarii, pesediştii, cei care au bani să se ducă, ei călătoresc, proştii care muncesc nu au noroc să vadă locuri frumoase.”
„Eminescu a murit de multe, dar ce e trist că nu a terminat Luceafărul, l-a lăsat cu 98 de strofe”
„Poate poetul a vrut să impresioneze dar nu prea ia ieşit, asta întâlneşti numai pe scenă când actorii joacă şi spectatorii se uită la ei.”
„Cătălin şi Cătălina şi-o trăgeau în spaţiul rustic aşa mai dă iubire eminesciană.”
„Autorul nu prea ia nicio atitudine e prea impresionat de străinez.”
”Totodată, puştoaicele astea sau panaramele au acces la locuri frumoase, deoarece se târâie cu câte un hodorog şi au farmec pentru locul în care trăiesc.”
„Oamenii ştiu să aprecieze mâncărica, băuturica, o puştoaică bună în pat şi eventual nişte bani pe gratis, acolo e locul frumos.”
„Doamna de română ne relatează întâmplările din locurile fascinante pe care le vizitează. Se pare că profesorii au bani şi se plâng că nu au”
„Nu a predat nesimţita aia de română notaţiile scenice, o să demonstrez că aparţine genului liric.”
„Niţă e un coleg de al meu o fi avut vreo rudă de a scris Sebastian de el.”
„Iona de Ion Barbu este un poem filosofic şi prezintă drama unui om singur pe plajă şi a unei ciuperci venită de la Polul Nord, dar nu pot fi împreună, deoarece ei gândesc diferit, unul e mai cu statut, alta e mai bogată.”
„O vino dorul meu/ Eu te aştept să-ţi dau fragi şi….”
„Cobori la mine, măi Luceafăr/Să te mai văd odată/Iar astă seară eu te am..”
”Lucian Blaga s-a remarcat în literatură prin estetica grotescului”
„Aşa cum Blaga accentuează prin hiperbola ”corola de minuni” omul e dator, fireşte să cunoască şi apoi să intre în combinaţii”
„Închei acest eseu la Eminescu spunând şi accentuând că este cea mai marfă poezie citită până în 2018, ia face trecerea de la o perioadă agitată din viaţa noastră la linişte, la calm”
Citește și ANALIZĂ / Paradoxul românesc: Țară depopulată și săracă, dar cu creșteri economice record
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro