Europarlamentarul PPE Petru Luhan a precizat în cadrul intervenţiei sale din plen: „Reuşite precum invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden şi anume, un senzor care determina existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedură simplă care durează mai puţin de 6 minute, trebuie să fie susţinute şi valorificate la maxim „. Petru Luhan a contactat-o deja pe Raluca-Ioana van Staden, oferindu-i sprijin pentru a găsi modalităţi concrete de a valorifica această invenţie atât în România cât şi la nivelul celorlalte state membre.
Plenul Parlamentului European a dezbătut în şedinţa sa de miercuri Propunerea de Rezoluţie privind lupta împotriva cancerului: un parteneriat european. Aceasta vine ca răspuns la iniţiativa Comisiei Europene de stabilire a unui „Parteneriat european pentru lupta împotriva cancerului pe perioada 2009-2013”, care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer până în 2020.
Petru Luhan a mai precizat în discursul său că: „În ţările în care există o infrastructură dezvoltată a sănătăţii, cancerul poate fi diagnosticat şi tratat corespunzător, în timp ce în noile state membre există carenţe în sistemul medical. Trebuie intervenit la nivel european, în interesul cetăţenilor europeni, pentru a evita diferenţele mari de diagnostic şi tratament în statele membre UE. Conform unor statistici recente, în statele din sud-estul Europei probabilitatea ca un bărbat să moară de cancer este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor din ţările nordice spre exemplu ” „Este nevoie de susţinere politică şi financiară pentru ca România să poată avea, în egală măsură cu ceilalţi europeni, acces la tratamente împotriva cancerului.”, a concluzionat europarlamentarul PPE Petru Luhan.
Având în vedere că o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite, eforturile în lupta pentru combaterea acestei boli ar trebui intensificate, se arată în propunerea de rezoluţie a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară. Măsuri de încurajare a unui stil de viaţă sănătos, reducerea factorilor de risc ambientali şi la locul de muncă, precum şi investiţii mai mari în campanii de informare privind testele de depistare a cancerului sunt unele din propunerile menţionate în proiectul de rezoluţie al Parlamentului European.