din cauza faptului ca materialul genetic este extras din embrioni umani.
Hwang Mi-Soon a ramas paralizata in 1985, in urma unui accident. Saptamana trecuta femeia a putut merge din nou pe propriile picioare, dupa ce celulele distruse au fost refacute.
Echipa de medici de la Universitatea Chosun au afirmat ca acesta este primul caz in care unui pacient i se refac celulele sirei spinarii. Desi sperau sa existe imbunatatiri, cercetatorii s-au declarat uimiti de progresele rapide.
„Am vazut lumina la capatul tunelului. Suntem cu totii uimiti de cat de rapid isi revine pacientul”, au spus medicii. Operatia a fost facuta pe 12 octombrie.
La 15 zile dupa interventie nervii motori si senzoriali au inceput sa se refaca, iar trei saptamani mai tarziu femeia a putut sa se ridice in picioare si sa mearga cu ajutorul unui cadru. La aproape o luna de la interventia chirurgicala, Hwang Mi-Soon a inceput sa aiba senzatii in picioare.
Sub lumina reflectoarelor si a obiectivelor camerelor de luat vederi, Hwang Mi-Soon a facut cativa pasi ajutata de un cadru (foto). „Deja s-a intamplat un miracol pentru mine. Nu am visat niciodata sa ma pot ridica din nou in picioare”, a declarat pacienta.
Celulele susa vor fi prelevate in mod exclusiv din embrioni supranumerari, adica din embrioni care au fost fecundati artificial, dar care nu pot fi utilizati pentru a induce o sarcina. Pana acum, embrionii supranumerari nu erau lasati sa traiasca.
Celulele susa sunt celule speciale, care se pot evolua in alte tipuri de celule. Celulele suse embrionare sunt mult mai flexibile decat cele adulte si cercetatorii spera ca le vor putea folosi pentru a inlocui celule si chiar tesuturi intregi in organisme afectate de paralizii, boli cardiace, diabet sau chiar boala Parkinson.