Varșovia și Budapesta au primit luni un ultimatum din partea UE, care s-a arătat gata să distribuie banii pentru redresarea economică în contextul crizei COVID fără să mai includă Polonia și Ungaria.
Cele două țări s-au opus unui acord privind bugetul și planul de redresare economică, nemulțumite de faptul că UE vrea să condiționeze banii de respectarea statului de drept.
Ambele state sunt sub investigația UE pentru că au subminat independența justiției, a presei și a societății civile, prin urmare riscă să piardă zeci de miliarde de euro în fonduri UE.
Înaltul diplomat UE a declarat pentru Reuters că, în lipsa unui pas înapoi din partea celor două țări, blocul comunitar va fi nevoit să apeleze la planul B.
Scenariul B presupune că cele 750 de miliarde de euro, reprezentând granturi și împrumuturi cu dobândă mică, vor fi distribuite doar între celelalte 25 de state, o lovitură pentru Polonia și Ungaria.
Bugetul multianual în valoare de 1,1 trilioane de euro va rămâne totuși blocat. UE va fi nevoită prin urmare să se finanțeze cu ajutorul unui buget provizoriu, care presupune reduceri de fonduri.
Diplomatul UE a precizat că baza legală aleasă pentru adoptarea planului B va determina și durata aplicării acestuia.
Anterior, Comisia Europeană a explicat că un acord fără Polonia și Ungaria ar putea fi adoptat printr-o așa-numită ”cooperare consolidată”, un proces prevăzut de legislația UE pentru proiecte la care participă cel puțin nouă state membre.
Acest plan ar putea fi pus în aplicare într-un interval de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că banii ar putea pleca spre statele membre la mijlocul anului viitor, așa cum era programat inițial.
Un avertisment similar a venit luni și de la președintele Parlamentului European, David Sassoli, care a spus că fondul de redresare va fi lansat chiar dacă Polonia și Varșovia își mențin veto-ul.
”Noi nu putem face un pas în spate”, a declarat preşedintele PE pentru postul de televiziune italian Sky Tg24.
Disensiuni în guvernul polonez
Vicepremierul de la Varșovia, Jaroslaw Gowin, a sugerat joi un posibil compromis cu UE pentru deblocarea celor 1,8 trilioane de euro reprezentând bugetul blocului comunitar și pachetul financiar de criză, scrie Reuters.
Ungaria a respins însă soluția, ce ar presupune o declarație a Consiliului European cum că regula condiționării fondurilor de statul de drept nu va fi folosită pentru a exercita presiuni asupra statelor membre în alte chestiuni decât utilizarea corectă a fondurilor UE.
Propunerea lui Gowin, considerat un moderat al guvernării poloneze, nu a avut un ecou nici la Varșovia.
Declarațiile sale au fost criticate de consilierul președintelui Andrzej Duda, care a subliniat că doar premierul Mateusz Morawiecki poate comunica poziția țării.
Morawiecki însuși a declarat că poziția Varșoviei nu s-a schimbat.