UPDATE ora 11.00 Premierul a declarat, după vizită, că această uzină a fost prima care şi-a achiziţionat utilaje şi a pus în funcţiune liniile automatizate, pentru producerea în masă a două tipuri de măşti, N 95, după standardele asiatice, dar echivalent de FFP 3.
Orban a spus că materialul are grad de protecţie de 99,8% şi a fost testat în Belgia.
Uzina mai produce şi măşti chirurgicale, de largă utilizare, care vor fi folosite după data de 15 mai.
„Şi în ceea ce priveşte masca chirurgicală, materialul utilizat dă o protecţie de apropate 80%”, a mai spus premierul, în Dâmboviţa.
Şeful Executivului a mai declarat că uzina are o capacitate de producţie, pentru măşti chirurgicale, de 300.000 şi 350.000 de măşti pe zi, şi pentru cele FFP3, între 70.000 şi 75.000 de măşti, pe zi.
Şeful Executivului a menţionat că sunt şi alte companii care au solicitat autorizarea pentru producţia de măşti şi alte echipamente de protecţie.
„La ora actuală au fost avizate în cadrul entităţilor din subordinea Ministerului Apărării nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale. De asemenea, există un proiect privat, susținut de către guvern, de către Ministerul Economiei, pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măști,”, a afirmat el.
Orban a precizat că, în privința materialului necesar, încă nu producem material în România, încă importăm acest material, iar obiectivul Guvernului este să introducă în fabricație, în România, acest material, astfel încât să se poată aproviziona companiile care vor produce aceste măști cu material produs în România.
” De asemenea, în ceea ce privește producția de combinezoane, la ora actuală au fost autorizate 19 companii pentru producția de combinezoane. Sigur și aici, deocamdată nu producem în România stratul protector, stratul impermeabil. Și în privința producției de combinezoane avem ca obiectiv să găsim soluțiile tehnice pentru a putea produce în România materialul necesar și pentru combinezoane. Sigur că toate aceste capacități de producție vor produce o cantitate care urmărim să fie la nivelul cererii de pe piața românească. Până vor intra și vor funcționa la capacitate maximă toate companiile, vom urmări cu mare atenție asigurarea necesarului pentru a face față cererii, astfel încât după data de 15 mai, odată cu obligativitatea purtării măștii în spații închise, să avem capacitatea de a putea asigura consumul necesar la nivelul cererii”, a mai spus el.
Potrivit Guvernului, participă la eveniment şi ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, precum şi ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.