Medicul cu origini românești, aflat de 45 de ani în Israel, unde a plecat după absolvirea Facultății de Medicină din Cluj, a povestit pentru Libertatea cum supraveghează starea de sănătate a premierului Netanyahu, a vorbit despre războiul cu coronavirusul, despre măsurile de protecție ce trebuie luate în timpul pandemiei, despre cum specialiștii israelieni testează un vaccin revoluționar, despre forța cu care virusul a revenit, dar și despre implicarea serviciilor secrete israelite în lupta cu COVID-19.

INTERVIU | Cum îl ferește de COVID-19 un medic cu origini românești pe premierul israelian Beniamin Netanyahu: “Îi fac și două teste pe săptămână”. Ce spune despre revenirea virusului în lume
Premierul Beniamin Netanyahu, soția acestuia, Sara, medicul român Herman Berkovits și soția sa, Elisabeta, la ziua de naștere a soției șefului guvernului israelian, înainte de pandemie | Foto: arhiva personală

Doctorul român îi face lui Netanyahu și recomandări medicale telefonice

Doctorul Berkovits este nu numai parte a echipei restrânse a premierului Beniamin Netanyahu, nu este doar medicul oficial al omului politic, ci și unul dintre prietenii săi de-o viață. De aceea, legătura dintre cei doi – care se întinde pe aproape trei decenii – depășește cu mult relația oficială.

Întâlnirile stabilite pentru consultații sunt completate cu discuții telefonice private, în care primul-ministru primește de la specialistul cu origini române indicații medicale suplimentare legate fie de tratamentele ușoare pe care le face, fie de orice nelămurire pe care o are cu privire la o anumită situație legată de sănătatea lui.  

INTERVIU | Cum îl ferește de COVID-19 un medic cu origini românești pe premierul israelian Beniamin Netanyahu: “Îi fac și două teste pe săptămână”. Ce spune despre revenirea virusului în lume
Beniamin Netanyahu, primul-ministru al Israelului, alături de medicul personal, Herman Berkovits | Foto: arhiva personală

Probele biologice ale premierului, preluate de virusologi în condiții de securitate

Premierul muncește foarte mult, dar este un om puternic, echilibrat și sănătos, care se preocupă de sănătatea lui. Săptămânal ne vedem pentru un consult complet, care include și analize amănunțite. Uneori și de sânge. Tot o dată pe săptămână îi fac și testul anti-coronavirus. Dar sunt săptămâni în care, în funcție de evoluția virusului, în funcție de cazuistică, îi fac și două teste în șapte zile.

Medicul Herman Berkovits:

“Probele biologice sunt prelevate în condiții de igienă și securitate maxime de specialiștii virusologi, echipați precum niște cosmonauți, și sunt duse la Spitalul Hadasa. Rezultatele, care sunt extrem de importante pentru sănătatea lui Netanyahu, dar și pentru organizarea agendei sale politice, le primim în 6-8 ore”, spune Berkovits, căruia prietenii îi spun Tvika.

Pentru e elimina orice risc de îmbolnăvire a premierului, toți cei din jurul său – gărzi de corp, consilieri sau personalul auxiliar care deservește bucătăria, de exemplu – sunt testați și ei la intervale bine stabilite de timp.

Am dat directive clare ca întregul personal de securitate – șoferi, gărzi de corp – să fie testat foarte des. În plus, am recomandat ca ei să se apropie de premier doar atunci când este necesar, iar atingerile să fie limitate. Se păstrează distanța socială, pentru că ședințele cu cabinetul sunt fie prin video, fie în săli foarte mari.

Medicul Herman Berkovits:

“Firește, portul măștii e obligatoriu. Nimeni din anturajul apropiat al primului-ministru nu are voie să umble fără mască de protecție în preajma lui. Sunt reguli minime de protecție care trebuie respectate cu strictețe”, mai spune medicul.

Alarmă falsă, în urmă cu 3 luni

Berkovits amintește că premierul a stat și el, o vreme, în izolare.

“Netanyahu poartă mască ori de câte ori iese în public. Este extrem de responsabil. A stat o dată în izolare, în urmă cu vreo trei luni, pentru că intrase în contact cu cineva despre care se credea că e infectat. A fost, din fericire, doar o alarmă falsă”, spune medicul.

Numărul cazurilor de infectare a crescut în Israel

În această perioadă, Israelul se confruntă cu creșteri semnificative ale cazurilor de coronavirus. Măsurile de relaxare dispuse recent au adus cu ele aproape 1.200 de noi îmbolnăviri zilnice, o cifră uriașă prin comparație cu cele 6-7, cel mult 20 de cazuri zilnice raportate în timpul aplicării măsurilor restrictive, în luna mai.

Chiar dacă și el a crescut, numărul deceselor se menține redus: doar 351 până la 11 iulie.

Spitalele sunt extrem de bine pregătite, iar medicii beneficiază de echipamente ultramoderne de protecție, atuuri care țin Israelul departe de o criză sanitară.

O singură moarte din cauza coronavirusului este o tragedie. De aceea, luptăm să ajutăm cât mai mulți oameni, să avem pierderi umane cât mai puține. Da, la noi sunt puține decese, dar sunt. Și asta doare. Când moare un om, în familia aia e o mare durere. Am pierdut 351 de oameni, adică sunt 351 de tragedii.

Medicul Herman Berkovits:

Au apărut cazuri de coronavirus la copii de 4-5 ani

Din punctul de vedere al medicului Berkovits, indisciplina sanitară a populației – care a crezut că virusul a fost înfrânt și a invadat plajele, a dat liber la nunți și la petreceri – a condus la creșterea numărului de îmbolnăviri.

Specialistul vorbește de o relaxare prematură, din pricina căreia ar fi apărut în ultima săptămână pacienți cu COVID-19 inclusiv în rândul copiilor (4-5 ani) și al tinerilor. Bolnavi care fac forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar care pot transmite cu ușurință virusul celor mai în vârstă, aflați în categoria considerată vulnerabilă.

Israelul a trecut foarte bine peste ceea ce toți am numit valul întâi. Lumea a respectat cu strictețe  indicațiile, a suportat izolarea. Dar după relaxare, lucrurile au mers, o perioadă, ceva mai rău. Populația a lăsat garda jos. A crezut că războiul s-a încheiat, că e iar pace. Dar virusul s-a întors și mai puternic și a atacat din nou. Suntem în mijlocul unei furtuni globale.

Herman Berkovits:
INTERVIU | Cum îl ferește de COVID-19 un medic cu origini românești pe premierul israelian Beniamin Netanyahu: “Îi fac și două teste pe săptămână”. Ce spune despre revenirea virusului în lume
Medicul Herman Berkovits

Serviciile secrete israeliene se implică informativ în anchetele epidemiologice

Din pricina creșterii numărului de îmbolnăviri, în Israel a fost ridicat iar pragul de alertă. S-au închis localuri, piscine, în lăcașurile de cult, indiferent de religie, au voie doar 20 de persoane.

Poliția dă amenzi mari (între 500 și 5.000 de șekeli, adică între 128 și 1280 de euro) pentru cei care nu respectă regulile sanitare de igienă, de izolare sau de carantină.

De astă dată, în anchetele epidemiologice, bazate pe aproximativ 27.000 de teste zilnice, s-au implicat – alături de reprezentanții guvernului și ai Ministerul Sănătății – și ofițeri ai serviciilor secrete, care oferă sprijin informativ.

În ultimele zile au apărut noi focare, motiv pentru care s-au instaurat din nou zone de restricții. Au fost închise cartiere ale Ierusalimului, orașe întregi. De data aceasta, în anchetele epidemiologice s-au implicat, prin aprobarea Parlamentului, și ofițerii serviciilor secrete. Ei dau informații cu privire la cine a fost la un anumit eveniment, dacă ai fost în preajma unui bolnav infestat cu COVID-19

Herman Berkovits:

“Bufnița”, noul test anti-COVID care caută în 10 secunde amprenta genetică a virusului

Autoritățile medicale din Israel implicate în lupta anti-COVID-19 au pus la punct recent un dispozitiv de testare care poate depista virusul în zece secunde. Ei îi spun “Bufnița” și, pentru moment, este folosit doar în câteva spitale mari.

E vorba, de fapt, de un test de expirație – similar celui folosit pentru depistarea șoferilor băuți la volan -, care urmărește amprenta genetică a virusului.

“E un test nou, de expirație, folosit în unele spitale mari. Specialiștii urmăresc indicatorii medicali, iar scopul principal este identificarea amprentei genetice a virusului. Așa, tratamentul va fi mai eficace, iar pierderile vor fi mai mici. Se câștigă timp în efectuarea anchetelor epidemiologice”, spune medicul.

În paralel, cinci companii farmaceutice din Israel lucrează la realizarea unui vaccin. S-a depășit faza experimentală pe animale și se fac teste pe oameni. Sperăm ca la sfârșitul lui martie 2021 să avem un vaccin ce va putea fi folosit la scară largă și să ne putem întoarce la viețile noastre.

Herman Berkovits:

“Mi-e teamă că ne vom întoarce de unde am plecat”

Până atunci, spune Herman Berkovits, omenirea trebuie să înțeleagă faptul că principala armă împotriva acestui virus este responsabilitatea civică. El vorbește de o garanție reciprocă pe care trebuie să ne-o acordăm unul altuia. De o lege nescrisă mai presus decât orice obligație impusă de guverne.Legea responsabilității” pe care fiecare dintre noi trebuie să o aplice: portul măștii de protecție, păstrarea distanței de doi metri între persoane și igiena. Și izolarea atunci când situația o impune.

“Virusul nu poate fi păcălit, el ne păcălește pe noi. Eu cred că mai mult de un an și jumătate, poate doi, va mai sta printre noi. Dacă vrem să nu fim victime ale unui impact economic devastator, trebuie să fim responsabili. Nici o lege nu trebuie să te oblige să te speli pe mâini. Trebuie să o faci din proprie convingere. La fel e și cu portul măștii, și cu distanțarea socială. Așa vom trece mai repede prin acest coșmar. Altfel, mi-e teamă ne vom întoarce de unde am plecat”, declară Herman Berkovits.

Citeşte şi:

Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Vedeta, filmată chiar de PRO TV cu și fără mască la eveniment

Mărturia unui jurnalist TVR care a filmat bolnavi de COVID-19 într-o secție ATI. ”Simți cum plutește moartea”

Budapesta impune restricții românilor care merg în Ungaria: carantină sau două teste negative pentru COVID făcute la interval de 48 de ore în ultimele cinci zile

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
BOMBĂ! Divorț ȘOC în showbizul românesc! Cove și Lora au fost ULUIȚI
Playtech.ro
BOMBĂ! Divorț ȘOC în showbizul românesc! Cove și Lora au fost ULUIȚI
De unde are Fâșia Gaza mii de rachete. Arsenalul strâns de militanții palestinieni este o palmă dată Israelului
Observatornews.ro
De unde are Fâșia Gaza mii de rachete. Arsenalul strâns de militanții palestinieni este o palmă dată Israelului
Horoscop 15 mai 2021. Balanțele sunt invitate azi la compasiune, bunătate și căldură sufletească
HOROSCOP
Horoscop 15 mai 2021. Balanțele sunt invitate azi la compasiune, bunătate și căldură sufletească
Caz șocant în Târgu Jiu. Fată de 12 ani, snopită în bătaie de patru adolescente. Imagini cu puternic impact emoțional. VIDEO
Știrileprotv.ro
Caz șocant în Târgu Jiu. Fată de 12 ani, snopită în bătaie de patru adolescente. Imagini cu puternic impact emoțional. VIDEO
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)