„Elisabeta, cum te simți? Bună ziua!”, spune Don Giorgio Pisano, în timp ce ține apăsat butonul interfonului, la parterul unei clădiri din Portici.
Un orășel de 50.000 de locuitori aflat pe malul mării, la doi pași de Napoli, Portici suferă, împreună cu întreaga regiune Campania, sub valul doi al epidemiei.
La jumătatea lunii, Campania a fost catalogată „zonă roșie” și a intrat în lockdown, după ce autoritățile au avertizat că sistemul sanitar este la un pas de colaps.
Imagini dramatice filmate în Napoli arătau cadrele medicale cu butelii de oxigen, încercând să trateze pacienții aflați în mașini, în afara spitalelor, în condițiile în care saloanele erau suprasolicitate.
Dar măsurile restrictive nu au fost pe placul tuturor. Numeroase proteste au avut loc în mai multe orașe din Italia, inclusiv în Napoli.
În Portici, locuitorii nu mai ies din case decât pentru a merge la serviciu, la cumpărături sau pentru urgențe. În niciun caz la biserică, ceea ce reprezintă o problemă pentru oamenii obișnuiți să meargă la slujbe și să vorbească în mod constant despre problemele lor de zi cu zi cu un preot.
Așa că Don Giorgio Pisano aduce biserica acasă la enoriași. Pisano, scrie Euronews, îi cunoaște pe toți individual.
Îi întreabă de sănătate, a lor și a familiilor. Are o vorbă bună pentru fiecare și spune că de asta au nevoie oamenii în timpul pandemiei.
„Toți trecem printr-o perioadă de griji și temeri. Oamenii sunt speriați. Simplul fapt că îi salutăm, că le arătăm că putem fi apropiați este nu doar un lucru drăguț, ci chiar necesar”, spune preotul.
„Interfonul clădirilor este mai bun decât telefonul pentru a-i face pe oameni să ne simtă aproape”, explică el, citat de site-ul italian Sbircialanotizia.it.
Iar efectul prezenței preotului este vizibil.
În momentul în care acesta ajunge într-o curte interioară, străjuită de mai multe blocuri, atmosfera se animă.
Oamenii apar la ferestre și în balcoane și încep să vorbească cu Pisano. Acesta îi binecuvântează.
Împreună, preotul și enoriașii spun Tatăl Nostru.
„Cred că este fundamental să ne apropiem unii de alții, să fim mai conectați. Acesta este modul în care putem înfrunta problemele, toate problemele, nu doar COVID”, mai spune preotul, citat de Euronews.