Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Ziua Franței, sărbătorită la București. Iohannis şi Kovesi, prima întâlnire după revocare

Ziua Franței, sărbătorită la București. Iohannis şi Kovesi, prima întâlnire după revocare

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la recepţia organizată de Ambasada Franței în România cu prilejul Zilei naţionale a acestei ţări. Sute de oameni sunt invitați la această recepție, printre care și Laura Codruța Kovesi.

UPDATE: „Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră, în această zi cu semnificații universale, pentru a felicita, în numele meu personal, dar și al tuturor românilor, întreaga națiune franceză. Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a Franței într-un moment de însemnătate deosebită pentru relația noastră istorică, și anume Centenarul Marii Uniri”, a spus Klaus Iohannis, la începutul discursului său.

„Națiunea română va rămâne veșnic recunoscătoare Franței, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră și a contribuit, prin credința în victorie și atașamentul pentru cauza libertății, la făurirea idealului național al Marii Uniri.

2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România – Franța, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Președintele Macron, la Paris, la sfârșitul lunii noiembrie. Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor și urmărește să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România și Franța, ne-o dorim mai puternică.

De 10 ani există între țările noastre un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm și, în același timp, să-i dăm mai multă concretețe”, a continuat președintele.

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava
Recomandări

Cum a câștigat o patroană de pensiune un contract de aproape 2 milioane de euro cu Spitalul Județean Suceava

 

După discursul oficial, şeful statului a urat, în franceză, succes echipei Franţei în finala Campionatului Mondial de fotbal de duminică. „Bonne chance pour demain avec le football!”, a spus la final.

Nu doar președintele Klaus Iohannis s-a gândit la finala Campionatului Mondial de fotbal, care se desfășoară mâine. Ambasadorul Croaţiei a venit la recepţie cu tricoul naţionalei ţării sale.

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a subliniat sâmbătă, la recepţia de 14 Iulie, că Franţa are nevoie de „o Europă care protejează cetăţenii”, România fiind „un partener de prim-plan” în acest proiect.

„În cadrul mandatului încredinţat de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, mă străduiesc, cu energie şi convingere, să duc mai departe această relaţie franco-română. Vizita preşedintelui Republicii Franceze la Bucureşti, pe 24 august 2017, una dintre primele sale deplasări într-o ţară membră a Uniunii Europene, a dat un nou impuls relaţiei noastre”, a punctat ea.

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”
Recomandări

VIDEO | Doi medici din Suceava au avut curaj să denunțe politizarea înainte de dezastru: ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”

 

Ramis a adăugat că anul acesta este sărbătorită cea de-a zecea aniversare a parteneriatului România-Franţa şi, în viitor, vor fi fixate „noi obiective concrete şi ambiţioase într-o largă paletă de domenii”.

De asemenea, ea a evidenţiat că, la finalul lunii noiembrie, va fi deschis Sezonul Franţa-România, odată cu vizita preşedintelui român la Paris.

„Ţările noastre acţionează umăr la umăr pentru a construi o Europă capabilă să facă faţă unor noi provocări. Preşedintele Emmanuel Macron est promotorul unui proiect ambiţios ce urmăreşte să-i facă pe cetăţenii noştri să redevină ‘fermecaţi’ de ideea europeană, în aceste vremuri tulburi în care Uniunea Europeană este supusă unor factori de criză interni şi externi. Avem nevoie de o Europă care protejează cetăţenii şi este capabilă să răspundă acestor provocări”, a afirmat Ramis.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la recepția oferită de Ambasada Franței în România cu ocazia Zilei naționale a acestei țări.

La eveniment mai participă fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general, Augustin Lazăr, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fostul premier Adrian Năstase, liderul PNL, Ludovic Orban, dar şi fostul ministru de Externe Mircea Geoană. De asemenea, sunt prezenţi şi mai mulţi ambasadori, printre care cel al Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

Sute de invitați sunt așteptați la recepția oferită de Ambasada Franței, iar mulți dintre ei

Evenimentul începe la ora 13.00. „Participare la recepția oferită cu prilejul zilei naționale a Republicii Franceze, la Ambasada Republicii Franceze în România”, arată programul preşedintelui Klaus Iohannis.

Franța sărbătorește astăzi Ziua Națională, cu o paradă impresionantă în Paris. Securitatea a fost sporită pentru aceste evenimente, care se vor încheia seara cu spectacole de artificii.

Instaurată în anul 1880, Ziua naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

Close
Închide
  Close