UPDATE ora 13.00. Premierul Florin Cîţu a declarat, în deschiderea întâlnirii pe tema creşterii preţurilor la energie, că Guvernul nu va interveni pentru a plafona preţurile, dar trebuie găsite soluţii pe termen scurt, una dintre ele fiind compensarea unei părţi a facturii din această iarnă.
„Nu vom interveni pentru a plafona preţurile la enegie. Ele au crescut peste tot în Europa. Căutăm soluţii pentru a compensa facturile din această iarnă”, a declarat Cîțu.
Cîțu a spus că autoritățile trebuie să le explice cetățenilor de ce au crescut prețurile la energie și a amenințat companiile de stat din energie să nu își majoreze profiturile pe seama creșterii facturilor.
„Am primit multe semnale că o parte din creșterea facturii pentru consumatorul este, de fapt, transferul unor ineficiențe ale furnizorului. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. De aceea au fost la discuții și reprezentanții ANPC. Nicio companie de stat nu trebuie să nu profite de o situație conjuncturală ca să-și umfle profitul”, a declarat premierul.
El a criticat faptul că proiectul legii consumatorului vulnerabil nu a fost adoptat rapid în Parlament. Legea va duce la subvenționarea unei părți din costul energiei pentru familiile cu venituri mici.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Întâlnirea are loc la Palatul Victoria şi a fost convocată în contextul situaţiei de pe piaţa gazelor, unde se înregistrează creşteri considerate nejustificate ale preţurilor şi au fost reclamate modificări frauduloase ale contractelor încheiate de către consumatori, dar şi primirea de facturi exorbitante de către clienţii unor companii.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că întâlnirea are loc „pe de o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu soluţii”.
Soluţiile pe care le-am anunţat pentru această iarnă, pentru a le formaliza. ANPC va fi la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii avem.
Florin Cîțu:
Premierul a apreciat că, dacă există aceste situaţii reclamate de clienţi, înseamnă că instituţiile care monitorizează liberalizarea pieţei nu şi-au făcut datoria.
„La această discuţie vin şi cei de la Consiliul Concurenţei, pentru că ei sunt cei care pot să ne spună dacă o piaţă funcţionează în condiţii normale sau nu. ANPC-ul este acolo pentru a vedea dacă au fost respectate contractele cu persoanele fizice sau cu consumatorii individuali”, a mai declarat premierul.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunţat că, de marţi, ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante.
Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind „fabuloase”, între 5% și 10% pe cifra de afaceri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro