România a liberalizat din ianuarie piața energiei, iar în luna mai un număr de 3,75 de milioane de contracte erau pe piața liberă, reprezentând 42% din consumatorii casnici. Restul de 5,1 milioane de gospodării aveau, la acel moment, contracte de serviciu universal.

Site-ul E-nergia.ro a calculat ce ar însemna scumpirea energiei electrice de pe bursa de specialitate și a comparat tarifele principalilor furnizori din România, iar aceasta înseamnă plata suplimentară între 6 și 19 lei în plus la fiecare 100 kWh consumați.

  • Scumpirile se aplică doar celor care vor încheia contracte noi în perioada următoare. Cei care au deja contracte valabile plătesc la prețul agreat.
  • Consumatorii care sunt în continuare în serviciu universal plătesc până în luna ianuarie 2022 aceleași prețuri stabilite la 1 iulie. Aceștia au avut deja de înfruntat o serie de scumpiri, cauzate de liberalizare.
  • Virgil Popescu, ministrul energiei, nu a putut fi contactat pentru a comenta situația, iar ANRE – autoritatea de reglementare în domeniul energiei, nu a răspuns oficial la solicitarea Libertatea.
  • În trecut, ministrul energiei a acuzat ANRE că nu gestionează bine situația și a spus că instituția sa nu are atribuții privind prețurile. De partea cealaltă, ANRE a precizat în dese rânduri că piața este liberă.
  • ANRE a demarat în luna martie mai multe controale la furnizorii de energie alături de ANPC – Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor. De asemenea, Consiliul Concurenței a realizat în aprilie controale inopinate la Electrica și CEZ.
  • Pe lângă prețul energiei în sine, în factura la electricitate mai sunt incluse și tarifele de distribuție și transport, subvențiile la energia verde, taxa de cogenerare, TVA și accize.

Cum arată noile tarife

În cazul Enel, cea mai bună ofertă era Enel Simplu Anual. Aceasta venea cu un preț de 0,33 de lei/kWh, iar acum prețul a ajuns la 0,46 de lei/kWh, scumpirea fiind de 39,5%. În factură, acest lucru înseamnă o creștere de 13 lei la 100 kWh consumați sau 15,5 lei cu tot cu TVA.

Oferta Enel Fix Online Salut vine cu o creștere de la 0,23 de lei/kWh și abonament de 0,19 lei zilnic la 0,34 de lei/kWh și 0,35 de lei pe zi. Acest lucru înseamnă un plus de 47,8% la energie și 84,7% la abonament. În factură, acest lucru se traduce prin 19 lei plătiți în plus la 100 kWh.

În cazul Electrica Furnizare tariful din oferta Stabil 30 a crescut de la 0,32 de lei/kWh la 0,39 de lei, adică un plus de 21,8%. În factură, scumpirea este de 8 lei la 100 de kWh. Oferta este însă valabilă până la finalul acestei luni, mai notează sursa citată.

La CEZ tariful de la oferta CEZ Eficient crește de de la 0,276 de lei/kWh plus abonament de 0,32 de lei pe zi la 0,31 de lei/kWh și abonament 0,38 de lei pe zi. Astfel, există o scumpire de 8,11% la energie și 22,6% la abonament. În final, consumatorii vor trebui să scoată din buzunar cu 6 lei mai mult la 100 kWh consumați. Tarifele sunt valabile doar până la finalul lunii septembrie.

În fine, la E.ON, opțiunea Start Electric vine cu o creștere de la 0,34 de lei/kWh la 0,42 de lei/kWh, plusul fiind de 23,5%. Scumpirea ar fi de 9,5 lei la o factură de 100 kWh.

O altă ofertă, numită Home Electric, venea cu 0,265 de lei/kWh și abonament de 0,4 lei pe zi, iar acum prețul este de 0,345 de lei/kWh și aceeași valoare a abonamentului. În acest caz, scumpirea este de 30,2% la energie, iar în factură acest lucru înseamnă alți 9,5 lei plătiți în plus la un consum de 100 kWh.

Care sunt cauzele scumpirilor

Scumpirea energiei în facturi: creșteri de preț de până la 48% la electricitate și de 20% la gaze
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, spune că „ANRE este un loc de oferit sinecuri, nu de rezolvat probleme ale consumatorilor” | Sursa foto: Facebook

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și fost vicepreședinte al ACER – Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei, spune că lipsa investițiilor și costul tot mai mare al certificatelor de emisii de carbon sunt cauzele scumpirii energiei pe bursele de profil.

Acesta arată că nu s-au realizat centrale noi, cum ar fi instalarea a mii de MW de producție a energiei fotovoltaice.

De asemenea, a existat o revenire a consumului, mai spune el.

Atac la ANRE

Nicolescu acuză că procesul de liberalizare a energiei nu a fost făcut cum trebuie de ANRE.

Nici în prezent nu este bine gestionat procesul. ANRE este un loc de oferit sinecuri, nu de rezolvat probleme ale consumatorilor, care plătesc tarife mai mari și din cauza indiferenței și incompetenței ANRE.

Răzvan Nicolescu:

Întrebat ce sfaturi le dă românilor pentru a nu fi afectați de scumpiri, Nicolescu a spus că aceștia trebuie să consume mai eficient, să își negocieze tarifele și, pentru cei care pot, să își instaleze capacități proprii de producție.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că în acest an a existat deja o creștere de 18% a prețului energiei de la 1 ianuarie și o alta de 5% de la 1 iulie.

Creșteri de prețuri la gaze și la carburanți

Scumpirea energiei în facturi: creșteri de preț de până la 48% la electricitate și de 20% la gaze
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că scumpirile vor fi resimțite mai mult la iarnă | Sursa foto: Facebook

Pe lângă aceste scumpiri există și unele de 20% la gaze naturale, conform lui Chisăliță, iar acestea vor fi resimțite cel mai mult la iarnă, când consumul va fi mai mare.

Acesta cere eliminarea sau reducerea TVA pentru produsele energetice, respectiv electricitate, gaze, energie termică și lemn de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.

Concomitent, prețul combustibililor se apropie de 6 lei pe litru, ca urmare a creșterii cotațiilor petrolului pe bursele mondiale.

Vin noi probleme

Și alte probleme apar la orizont. Parlamentul a votat în acest an o lege care obligă toți proprietarii apartamentelor conectate la sistemele centralizate să își monteze repartitoare. Legea aduce noi cheltuieli pentru cei care nu au deja astfel de instalații. Autoritățile ar putea amâna însă termenul.

Nici cei cu centralele de apartament nu stau mai liniștiți, deoarece acestea ar putea fi taxate în viitor pentru emisiile lor, după ce Uniunea Europeană a propus reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în 2030. Conform lui Răzvan Nicolescu, o astfel de taxă ar putea apărea în următorii cinci ani.

Inflație de 5,6% la finalul anului

Creșterile de preț la electricitate, gaze și combustibili sunt principala cauză a inflației din România, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Banca Națională a României prognozează pentru finalul anului o inflație de 5,6%.

Isărescu a spus că România nu este singura cu o inflație de peste 5%, aceeași situație fiind întâlnită și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia.

Pe lângă aceste creșteri de prețuri există și altele la nivel global, precum cele cu materiile prime, criza cipurilor și transportul naval.

Citeşte şi:

Primăria București și ACCEPT s-au înțeles: Marșul Diversității va avea loc pe Calea Victoriei, cu cel mult 500 de oameni

Clasarea dosarului transfuziilor e nelegală, spune Parchetul Dolj, și întoarce cazul închis de procurori și prezentat de Libertatea

INML a trântit raportul medicului care dăduse vina pe părinții bebelușilor morți la Iași, numindu-i „familii cu puține informații medicale”

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021