Mergi direct la conținut »
Primăria Capitalei lansează aplicațiile prin care bucureștenii pot afla informații despre trafic și parcări și pot semnala gropile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Primăria Capitalei lansează aplicațiile prin care bucureștenii pot afla informații despre trafic și parcări și pot semnala gropile

De Răzvan Mihalașcu, . Ultimul update Duminică, 31 martie 2019, 15:51

Primăria Municipiului București a lansat în testare primele patru aplicații mobile. Este vorba despre infoSTB pentru transportul public, Parking Bucureşti, Social alert Bucureşti, Trafic alert Bucureşti, disponibile pentru toate telefoanele care utilizează sisteme de operare iOS și Android. 

Ad placeholder

Bucureștenii pot testa aceste aplicații și pot contribui la optimizarea lor.

„Bucureştiul se află într-o nouă etapă de dezvoltare, a tranziţiei către statutul de oraş «inteligent», cea a includerii tehnologiei moderne în proiectarea şi utilizarea serviciilor publice, pentru a le creşte calitatea şi pentru ca bucureştenii şi vizitatorii Capitalei să le poată accesa mai uşor. Primăria Municipiului Bucureşti are în derulare o serie de astfel de proiecte, ca parte a Strategiei Smart City recent finalizată, unele dintre acestea fiind implementate şi în testare”, au precizat, duminică, reprezentanții Primăriei Capitalei.

Cele patru proiecte implică dezvoltarea de aplicații pentru telefonul mobil cu sistem de operare iOS sau Android. Aplicațiile pot fi instalate și folosite gratuit. Acestea au ca scop facilitarea accesului bucureștenilor și a turiștilor care vizitează Capitala la serviciile de transport public, la parcările administrate de Primărie sau să optimizeze comunicarea cetăţenilor cu autoritatea locală.

Aplicațiile mobile se află în prezent în faza de testare și urmează a fi îmbunătăție, pe baza reacțiilor primite de la utilizatori.

InfoSTB – Ajungem împreună la destinaţie

Societatea de Transport Bucureşti a dezvoltat prin care intenționează să-și informeze călătorii prin intermediul telefoanelor inteligente despre programul mijloacelor de transport în comun, rutele disponibile, pentru a diminua timpul de așteptare în stații.

Potrivit PMB, aplicaţia foloseşte datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport în comun utilizate de STB, precum şi pe noile autobuze achiziţionate şi este disponibilă pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android.

Ad placeholder
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
Recomandări
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
 

„Vorbim, practic, despre schimbarea radicală a modului de lucru utilizat la nivelul STB în ultimii 40 de ani – marcată prin trecerea la înregistrarea informatizată şi adăugarea componentei de dispecerizare, pe baza echipamentelor de localizare instalate. Acest operaţiuni au fost realizate înainte de dezvoltarea aplicaţiei. InfoSTB este mai mult decât o aplicaţie, are şi o importantă componentă de utilizare internă, la nivelul operatorului de transport public – fiind un sistem de monitorizare în timp real a vehiculelor şi de configurare a rutelor, fapt care permite îmbunătăţirea constantă a proceselor interne”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Cu ajutorul aplicației, călătorul poate găsi ruta optimă în București, folosind transportul în comun și informațiile referitoare la rută: stațiile STB și localizarea mijloacelor de transport, împreună cu datele depre timpii de așteptare și de parcurs, dar și să vizualizeze pe hartă traseul fiecărei linii STB în parte.

Pentru alegerea unei rute, utilizatorul introduce locul de „plecare” și cel de „sosire”, selectează alte detalii (de exemplu, distanța maximă pe care dorește să o parcurgă) și activează butonul „Căutare”. Mai apoi, primește rezultatele căutării: rutele propuse de aplicație pentru căutarea efectuată.

Platforma va oferi variante de rute după criteriul „cea mai mică durată de parcurgere a rutei”. Pentru fiecare dintre rutele propuse, utilizatorul va vedea o serie de detalii despre timpii de parcurs (cu mijloace STB și pe jos, dacă este cazul, între diferite stații), liniile STB recomandate și tipul călătoriei (cu autobuz, troleibuz, tramvai), denumirea stațiilor și orele de plecare/sosire; ora de sosire la destinație, numărul de schimbări, numărul de stații etc. Interfața aplicației este disponibilă în română și engleză.

Ad placeholder
Ce detalii ale crimei l-au dat de gol pe adolescentul care a violat-o şi a omorât-o pe fetița de 5 ani din Baia Mare
Recomandări
Ce detalii ale crimei l-au dat de gol pe adolescentul care a violat-o şi a omorât-o pe fetița de 5 ani din Baia Mare
 

Ghidul de utilizare al aplicației InfoSTB poate fi accesat aici.

Parking Bucureşti

Aplicaţia Parking Bucureşti oferă posibilitatea identificării parcărilor publice gestionate de Primăria Capitalei şi de a plăti online, cu card bancar sau prin SMS, tarifele pentru utilizarea acestora. Operaţiunile sunt securizate, tranzacţiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plăţi.

Urmează ca aplicaţia să aibă, în etapa următoare, şi o componentă de căutare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video şi/sau senzori în parcări conectate la aplicaţie. Această operațiune este programată să se închie în acest an.

Ad placeholder
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
Recomandări
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
 

Pentru fiecare parcare identificată, aplicația afișează: denumirea parcării, numărul total al locurilor de parcare, numărul de locuri de parcare libere (caracterisitcă în curs de optimizare). Utilizatorii pot vizualiza tariful orar pentru parcare, pot accesa traseul spre respectiva parcare și pot efectua plata pentru parcare, fie online (cu card bancar), fie prin SMS.

Fiecare utilizator poate înregistra una sau mai multe mașini în aplicație iar atunci când se apropie finalul perioadei pentru care a plătit parcarea, primește o notificare în acest sens. Manualul de utilizare a aplicației este disponibil în secțiunea „Termeni și condiții”. Utilizatorul poate vizualiza lista de mașini aferente contului său, data la care a fost introdusă fiecare în aplicație și are posibilitatea de a elimina din listă. Referitor la plăți și carduri, utilizatorul poate accesa lista de plăți efectuate, cu detalii despre momentul efectuării plății, valoarea plății, modalitatea de plată și locația pentru care a fost efectuată respectiva plată, lista cardurilor definite, cu posibilitatea de vizualizare parțială a seriei cardului, a datei la care acesta a fost definit de utilizator în aplicație și cu posibilitatea de ștergere a cardului.

Ad placeholder

Personalul care deservește parcarea poate vizualiza, de asemenea, statusul pentru fiecare mașină în parte.

Trafic Alert Bucureşti

Bucureştenii pot folosi aplicaţia pentru a semnala, direct către Primăria Capitalei, neregulile pe care le întâlnesc pe drumurile publice din Capitală:

 • parcaje neregulamentare;
 • drum în lucru nesemnalizat;
 • semafor nefuncţional;
 • groapă carosabil;
 • groapă trotuar; indicator degradat;
 • lucrări civile pe carosabil etc.

Platforma permite preluarea în timp util a solicitărilor cetățenilor referitoare la neregulile sau incidentele care pot afecta traficul, evaluarea rapidă, gestionarea și soluționarea acestora.

Ad placeholder

Astfel, aplicația este o modalitate modernă prin care bucureștenii pot face sesizări.

După ce se înregistrează în aplicație, utilizatorul poate semnala neregulile pe care le întâlnește. Acestea sunt apoi preluate în call-center-ul dedicat.

Pentru fiecare sesizare, cetățenii trebuie să introducă adresa, o descriere și, opțional, pot adăuga fotografii relevante de la fața locului. Mai apoi, utilizatorii pot avea acces la un istoric al sesizărilor făcute, precum și statusul pentru fiecare în parte (noi, în lucru, soluționate).

După instalarea aplicației, manualul de utilizare poate fi accesat din ecranul principal, butonul din colțul dreapta-sus.

Social Alert Bucureşti

Deservită prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, aplicaţia are rolul de facilita intervenţia echipajelor DGASMB în asistarea persoanelor aflate în dificultate pe raza Capitalei.

Ad placeholder

Sesizările le poate face oricine are instalată aplicaţia şi are un cont înregistrat, fie că este un cunoscut sau nu al persoanei aflate în dificultate.

Categoriile de sesizări ce pot fi semnalate sunt:

 • persoane adulte fără adăpost;
 • persoane cu handicap;
 • tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fără familie;
 • vârstnic în situaţii de risc ridicat;
 • femei victime ale violenţei.

Precum și în cazul aplicației precedente, utilizarea se face, după instalarea pe telefonul mobil, prin intermediul unui cont, înregistrarea fiind realizată cu adresa de mail și parolă.

Utilizatorul care dorește să semnaleze existența unui caz social introduce tipul sesizării, adresa, și date despre persoana vizată – categorie (bărbat, femeie, copil, familie etc), grad de mobilitate, dacă este însoțită sau nu și alte informații relevante pentru personalul social care se va ocupa de gestionarea cazului semnalat. Solicitările ajung la DGASMB pentru soluționare, iar utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza, în cadrul aplicației, stadiul fiecărei solicitări trimise de el în parte (noi, în lucru, soluționate).

Ad placeholder

Manualul de utilizare este inclus în aplicație și poate fi accesat din ecranul principal, butonul din colțul dreapta-sus.

Aplicaţiile Parking Bucureşti, Trafic Alert Bucureşti şi Social Alert Bucureşti au fost dezvoltate de Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti, iar InfoSTB – de societatea RADCOM, selectată de STB în 2018, în urma unei licitaţii publice.

„Aplicaţiile menţionate sunt primele dintre cele realizate în cadrul Strategiei Smart City a Capitalei, alte zeci de proiecte fiind în pregătire / implementare pe toate dimensiunile unui oraş inteligent: mediu, spitale, mobilitate, administraţie, siguranţă publică, mod de viaţă, oameni şi competenţe, economie smart etc”, au mai precizat reprezentanţii Municipalităţii.

Fiecare aplicaţie re propriul manual /ghid de utilizare, cu descrierea detaliată modului de folosire.

Foto: Vlad Chirea / Arhivă


Citește și:

Prognoza meteo pentru luna aprilie | Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de Paște

Jurnaliștii spanioli, fascinați de România! Ziarul El Pais a publicat lista celor mai frumoase sate din țara noastră

Imaginile zilei vin din Ucraina. Buletine de vot cât un papirus și mese întoarse invers ca să încapă lista cu toți candidații!


 

Ad placeholder
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Florin Salam, amenințat cu MOARTEA de clanul Duduianu! E in mare pericol! Cu ce i-a supărat manelistul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Florin Salam, amenințat cu MOARTEA de clanul Duduianu! E in mare pericol! Cu ce i-a supărat manelistul
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close