MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 15:15

Primăria Capitalei va deconta testele genetice la cancerul de sân. Se acordă vouchere de 17.000 de lei pentru proceduri medicale

Distribuie

Primăria Capitalei va deconta testele genetice la cancerul de sân depistat în stadii incipiente, după ce proiectul a fost aprobat, joi, în unanimitate, de consilierii generali. Astfel, în următoarea perioadă, Municipalitatea urmează să demareze un program de sprijin pentru 1.000 de pacienți diagnosticați cu cancer la sân cărora oncologii le-au recomandat efectuarea testării genetice.

Sprijinul acordat de Municipalitate constă în decontarea unei proceduri medicale de test molecular în valoare de 17.000 de lei, sub formă de voucher.

Bugetul alocat proiectului este de 17.000.000 lei pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2019, ceea ce acoperă decontarea testelor pentru 1.000 de persoane.

„Pe parcursul anului 2018 urmează să beneficieze de acest program 300 de pacienți, urmând ca în cursul anului 2019 să fie acordate alte 700 de vouchere”, a anunțat Primăria Capitalei.

Care sunt criteriile pentru a obține decontarea testelor genetice la cancerul de sân

Pentru a beneficia de voucherul acordat de Primărie, trebuie îndeplinite următoarele criterii de eligibilitate:

  •  cancer de sân în stadii incipiente;
  •  criteriile medicale aprobate de societățile internaționale de Oncologie privind testarea genetică vor constitui și criteriile de eligibilitate în cadrul proiectului;
  • beneficiarii trebuie să fie cetățeni ai municipiului București.

Afecțiunile oncologice ocupă locul al doilea după bolile cardio-vasculare în privința cauzelor de mortalitate.

„Prin extrapolarea datelor obținute din singurul registru de cancer din Romania, putem considera că în fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetățenii municipiului București.

În ceea ce privește tratamentul, în prezent există o tehnologie bazată pe teste moleculare, ce analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din țesutul recoltat în timpul operației. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurență. Acest test este recomandat pacienților recent diagnosticați cu cancer mamar, care au Estrogen și Progesteron pozitiv, în faza incipienta”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei, într-un comunicat.

Testele oferă pacienților și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea reapariției cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului și despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.

Studiile realizate de medici arată că, în urma realizării testării genetice, se obține un câștig de 2,2 ani în speranța de viață a pacientei dacă se realizează analiza opțiunilor de tratament.

Totodată, o cercetare a Societății americane de Oncologie Clinică (ASCO) relevă faptul că, prin folosirea testării genetice, chimioterapia poate fi evitată în aproape 70 la sută dintre cazurile femeilor depistate în stadii incipiente cu cancer la sân.

Testarea genetică este acoperită prin sistemul de asigurări de sănătate în Franța și în Olanda.


Citește și REPORTAJ | Cum se traversează un râu într-un posibil scenariu de război. Jurnaliștii Libertatea sunt în Lituania, la unul dintre cele mai mari exerciții ale Armatei Americane din Europa


 

Citește mai multe despre cancer la san, cancer mamar și primaria capitalei pe Libertatea.

Comentarii