Rezultatele parțiale arată că cele mai multe voturi la alegerile parlamentare au fost câștigate de PSD, urmat de PNL și de USR-PLUS, iar marea surpriză a acestui scrutin o reprezintă AUR, care a trecut de pragul electoral și va avea pentru prima dată reprezentanți în Parlament.

Robert Cazanciuc (PSD):

  • A învins bunul simț al românilor, care au decis că nu mai vor scandal, că vor să aibă încredere într-un partid care le pot gestiona viețile și atunci au mers foarte hotărâți să voteze PSD, așa cum în mod ușuratic nu au crezut adversarii noștri politici, crezând că aroganța, ignoranța sunt căile câștigătoare.
  • Din fericire, românii au spus un „da” hotărât bunului simț, proiectului de guvernare și atunci nu ne rămâne decât să ne așezăm la masa dialogului și să vedem cum reușim să facem o majoritate parlamentară, în așa fel încât să propunem președintelui României o coaliție care să asigure românilor ceea ce am promis, și anume un trai mai bun.

Cu cine își propune PSD să facă majoritate? Aseară l-am auzit pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, neexcluzând posibilitatea de a face o alianță cu AUR, un partid care a reprezentat surpriza acestor alegeri. Dar este un partid cu tendințe extremiste, cu simpatii legionare, cu atitudini antiprogresiste, un partid controversat. Cum se explică deschiderea față de partid a social-democraților?

Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
Recomandări
Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
  • Nu e vorba de o deschidere spre anumite lucruri extremiste, ci este vorba pur și simplu de dialog politic cu cei de care sunt reprezentați în Parlament. Au luat un procent important, românii au decis în acest fel, trebuie respectată voința românilor.
  • Singurul exclus de la masa negocierilor, din perspectiva noastră, este, evident, PNL, pentru că a demonstrat în acest an că pur și simplu a pus viețile românilor în pericol.
  • Acest vot masiv arată foarte clar că românii își vor viețile înapoi, și nu e vorba doar de un discurs politic aici. Este o realitate.
  • Oamenii s-au săturat de incompetență, de indolență, de hoție. Vor pe cineva pe care să se poată baza în această situație.
  • Cine va reuși să vină în jurul PSD-ului pe baza programului politic al PSD-ului poate constitui alături de noi o alianță în așa fel încât să îi propunem președintelui României o majoritate parlamentară care să poată susține un prim-ministru.

Pe cine vedeți în această formulă de guvernare în jurul PSD? Concret, din partidele care au intrat în Parlament până în momentul de față.

  • Până în momentul de față, nu știm dacă PMP-ul va intra sau nu. Cum spuneam, toate negocierile sunt posibile, cu excepția PNL-ului. Nu se pune problema de a forma împreună cu PNL o majoritate parlamentară. În rest, dialogul este deschis cu toți cei care au primit votul românilor și au intrat în Parlament.
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Așadar, vizați o discuție și cu USR-PLUS, și cu UDMR? Dar nu știu cum o să aduceți la aceeași masă UDMR și AUR, deci probabil că va trebui să alegeți. USR a spus, de asemenea, că nu concepe o alianță cu PSD, la fel cum au spus liberalii, la fel cum spuneți și dumneavoastră.

  • Trebuie să așteptăm în primul rând rezultatele. Nu știu în ce măsură partidele au reușit de aseară până în momentul de față să se constituie în structurile de conducere, să ia decizii cu privire la alianțe.
  • Dincolo de opinia liderilor politici, în toate partidele există o structură de conducere care decide ce traseu trebuie urmat. Nu cred că s-a întâmplat. Nici la PSD nu a avut loc o asemenea ședință. Sunt, să spunem, declarații făcute la cald.
  • Ludovic Orban nu s-a dovedit vrednic de încrederea pe care i-au dat-o românii prin votul Parlamentului. Nu a venit o dată în Parlament domnul Orban să discute soluțiile pentru a proteja românii.
  • Toate deciziile s-au luat prin ordonanțe de urgență, fără niciun fel de dialog, fără să țină cont de sfaturile specialiștilor, care le-au spus încă din martie, aprilie: „Oameni buni, testați în masă pentru a proteja românii”. Pentru ca în noiembrie să vină cu ordonanță de urgență CA să cumpere teste rapide pentru testarea în masă.
  • Tipul ăsta de aroganță a fost sancționat foarte dur de români, cărora le-au pus viețile în pericol.
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

În acest moment, PSD are cele mai multe propuneri de premier. Sunt nu mai puțin de patru: Sorin Grindeanu, Mihai Tudose – cei care au mai fost premieri în guvernul Liviu Dragnea; de asemenea, a mai apărut și varianta lui Alexandru Rafila sau Vasile Dîncu. Până la urmă, cu ce propunere de premier veți merge?

  • Președintele ar trebui, după rezultatul final al alegerilor, să invite PSD în primul rând la negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare, pentru că PSD este partidul care a câștigat aceste alegeri.
  • Nu a fost luată o decizie la nivelul PSD. Pentru fiecare din cei patru, președintele partidului poate prezenta argumente, au capacitatea de a conduce un guvern.

Credeți că președintele României a avut informări de la servicii despre faptul că AUR prinde contur și crește foarte mult în mediul online și că ar putea avea un asemenea scor?

  • Nu-mi dau seama dacă au fost lucruri care nu au respectat legea la un asemenea nivel. Până la urmă, este dorința românilor.
  • Eu nu am informații că ceva nu ar fi fost în regulă în mediul online.
  • România are o structură de cyber security. Până la urmă, nu am auzit discuții că ar fi fost fraudat. Votul a fost fizic. Românii au fost convinși să vină și să introducă în aceste vremuri voturi pentru acest partid.
  • Există undeva în societate o formă de nemulțumire care a fost captată de acest partid nou înființat.

Dan Barna (USR):

Cum vedeți rezultatul USR-PLUS? Ajunge la așteptări sau este sub așteptări?

  • Este un rezultat dublu, practic, față de 2016. Este un rezultat prin care ni se transmite foarte clar că următoarea guvernare și următoarea șansă de reformă pentru România, începând de astăzi, nu poate să existe fără USR-PLUS. Este un rezultat bun, pentru că mandatul pe care acest partid și eu ni l-am asumat în 2017 a fost ca USR să ajungă la guvernare și iată că în această etapă în care trebuie să ne așezăm la masa negocierilor pentru a forma o majoritate reformatoare.

Au fost voci care spuneau că trebuie să vă retrageți. Considerați că ar trebui să fiți răspunzător pentru acest rezultat, pe care unii nu l-au comparat cu parlamentarele de acum patru ani, ci cu europarlamentarele, unde USR a făcut un scor istoric?

  • Evident, există procesul de fuziune în desfășurare, undeva în primăvară este prevăzut și un congres. Dincolo de aceasta, nu cred că leadershipul USR-PLUS, eu și Dacian Cioloș, să facem vreun pas în lateral tocmai în momentul în care ne așezăm la masă pentru a negocia guvernarea.
  • Înțeleg aceste mesaje și cereri de demisie rostogolite în spațiul public ca pe o încercare de a slăbi cumva forța și poziția pe care USR-PLUS o va avea în următoarea guvernare.
  • De aceea suntem foarte fermi să rămânem același partid care a dus agenda reformatoare și agenda de schimbare în spațiul public. Suntem partidul pro-european, ne vom așeza la masă cu PNL-ul pentru a constitui acea guvernare care să facă și reforme în România în perioada următoare.

Într-o alianță PNL – USR PLUS, aveți nevoie și de UDMR. Nu este foarte clar dacă și cu cooptarea UDMR reușiți să faceți 50 plus unu.

  • Este chiar mai mult de 50 plus unu, pentru că există și o parte dintre minorități care ar vrea. Eu cred că este, realist vorbind, o majoritate de peste 245-250 de parlamentari, o majoritate cu care s-a mai guvernat și alte dăți în România.

Mergeți în continuare pe varianta de a-l propune la Cotroceni premier pe Dacian Cioloș?

  • Noi vom rămâne consecvenți pe strategia pe care am anunțat-o înainte de alegeri. Vom merge la consultări cu propunerea de premier Dacian Cioloș. Va urma o decizie a președintelui, în funcție de care ne vom așeza la masă și vom discuta scenariile posibile.

Emisiunea LA FIX poate fi urmărită în direct pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi
Știrileprotv.ro
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidaţi
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Viva.ro
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
GSP.RO
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Elle.ro
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Unica.ro
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Observatornews.ro
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI