Zidurile casei au peste un metru grosime
Restul caselor monument, lasate de sasii care s-au mutat in Germania, sunt locuite de 130 de romani si vreo 400 de tigani. Acestia din urma au invadat satul dupa 1980, ocupand locuintele parasite.
„Celebra casa a printului Charles de la numarul 63, care de fapt este sediul fundatiei pe care Alteta Sa o patroneaza, a fost cumparata de la un tigan care se mutase in ea. Voia sa ii darame sura si l-am rugat sa nu distruga nimic, sa o vanda fundatiei. Aici o casa costa cam 6.000 de euro”, explica Caroline Fernolend.
Casa cu pricina, vizitata de Charles in primavara, este situata in centrul satului si ingrijita de Paraschiva Mezei. Poarta mare, solida, nu te lasa sa vezi ce este in curte. Tipic sasesc. Cele doua case, din stanga si dreapta curtii interioare sunt foarte solide, au ziduri de peste un metru grosime, ca de cetate.
Camerele lui Charles sunt spatioase, inalte. Totul, de la mobilier la cele cateva unelte taranesti, sunt obiecte de patrimoniu. Cand intri te intorci in timp cu cel un secol. Numai aceste obiecte, toate din lemn, valoreaza peste 10.000 de euro. Ceea ce atrage atentia in primul rand sunt cele doua paturi, unul in casa din stanga, altul in casa din dreapta. Sunt uriase, trei oameni pot dormi lejer in oricare din ele. Asta daca reusesc sa se urce pana la saltelele umplute cu paie: paturile au aproape doi metri inaltime