Un număr de 50 de procurori DNA, DIICOT și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) urmează să se specializeze în percheziții informatice prin cursuri în valoare de 100.000 de euro, plătite de PÎCCJ din bani europeni.
Marius Sticlaru, unul dintre patronii firmei care a câștigat contractul de formare profesională, este un fost ofițer SRI căruia i-a fost retras recent titlul de doctor, după ce Academia SRI l-a reclamat.
Curs online de 5 zile
La data de 25 septembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit un contract pentru servicii de formare profesională format dintr-un singur lot, vizând specializarea în “domeniul efectuării perchezițiilor informatice”.
Conform descrierii din SICAP, “obiectul contractului îl reprezintă prestarea de servicii de formare profesională specializată necesare pregătirii profesionale a specialiștilor, respectiv – Curs privind formare profesională specializată în domeniul efectuării perchezițiilor informatice, respectiv curs DF210 Building an Investigation with OpenText EnCase Forensic, organizate on-line, în cadrul proiectului Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice – cod SIPOCA 54.”.
Valoarea totală a acestei achiziții este de 514.000 lei – un pic peste 100.000 de euro – bani proveniți din fonduri europene.
Conform invitației de participare publicate pe site-ul Ministerului Public, este vorba despre un singur curs, efectuat online, cu o durată de 5 zile.
Abilități pentru percheziții informatice
Cursul se adresează, potrivit aceluiași document, unui număr de 50 de specialiști din Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel, DNA, DIICOT și se desfășoară într-o singură grupă cuprinzând numărul total de participanți.
Caietul de sarcini menționează contextul în care se realizează achiziția și motivele pentru care s-a ales organizarea acestor cursuri:
“Obiectivul principal al proiectului este, așadar, de a pune la dispoziția sistemului judiciar metodologii de lucru privind percheziția informatică ori constatarea asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală, pregătirea profesională a specialiștilor, precum și echipamente hardware și aplicații software necesare desfășurării eficiente a perchezițiilor informatice”.
Prețul este prețul pieței
Potrivit unui răspuns al Parchetului trimis la solicitarea Libertatea, în prețul de 100.000 de euro intră și accesul, pentru o perioadă de 60 de zile, la o platformă de e-learning specializată.
“Cursanții urmează să aibă acces la platforma de e-learning EnCase pentru o perioadă de 60 de zile, unde vor găsi material și suporturi de curs, precum și secțiunea de testare, prin care cursul se va finaliza. În prețul contractului intră și livrarea unui modul de pregătire în teme orizontale, așa cum impune obligația contractuală asumată de Ministerul Public în raport cu Autoritatea de Management Program Operațional Capacitate Administrativă (…)”.
Prețul de aproximativ 100.000 de euro pentru cele 5 zile de curs este, conform consultărilor noastre, unul care se încadrează în ofertele de pe piață.
Fostul ofițer SRI, “deconspirat” chiar de Academia Națională de Informații
Firma care a câștigat contractul se numește Q-East Software SRL și este deținută, în proporții egale, de fostul ofițer SRI Marius Sticlaru și de Tiberiu-Lorenzio Leta.
Firma a fost înființată în 2001, având drept obiect de activitate activități de consultanță în tehnologia informației și, în 2019, figura cu 12 angajați și o cifră de afaceri de 21.387.778 lei.
În același timp, tot în 2019, societatea lui Sticlaru a obținut contracte cu instituțiile de stat în valoare de peste 13 milioane de lei.
Marius Sticlaru este absolvent al studiilor doctorale de la Academia SRI, cu titlul de doctor obținut în 2013, după susținerea tezei intitulate: “Securitatea informatică – factor determinant în buna funcționare a infrastructurilor critice”, realizată sub coordonarea profesorului Gheorghe Toma.
Conform pressone.ro, în 2018, chiar instituția care i-a acordat titlul de doctor l-a reclamat pe acesta la CNATDCU pentru o suspiciune de plagiat.
Ulterior, în procesul-verbal întocmit de CNATDCU, membrii comisiei au stabilit un coeficient de similitudine – adică partea plagiată – de 38,8%, motiv pentru care au propus retragerea titlului de doctor.
În acest an, patronul Q-East Software a dat în judecată CNATDCU, Ministerul Educației – care i-a retras titlul de doctor în baza constatărilor specialiștilor -, dar și Academia Națională de Informații. Soluția se lasă încă așteptată.
În cadrul firmei lui Sticlaru a lucrat și colonelul SRI Eugen Mazilu, fost consilier la cabinetul lui Sorin Grindeanu.
Sticlaru și asociatul lui sunt președinte, respectiv vicepreședinte la Camera de Comerț și Industrie România- Republica Coreea și, conform informațiilor publicate de pressone.ro, fostul ofițer SRI a fost și președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, condusă în anii ‘90 și de Gabriel Oprea.
A sponsorizat SRI, dar și Poliția Română
Q-East Software SRL a avut contracte, în ultimul an, cu: DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, Inspectoratul General al Poliției Române, Ministerul Finanțelor, UM0296 – SRI.
În noiembrie 2019, tot Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit, către Q-East Software, un contract pentru furnizare de pachete software și sisteme informatice în valoare de 7.595.954 lei.
De-a lungul timpului, firma lui Sticlaru a sponsorizat atât Serviciul Român de Informații, cât și Inspectoratul General al Poliției Române.
Ce spune firma
Libertatea a încercat să ia legătura și cu Marius Sticlaru, prin intermediul angajaților firmei sale care ne-au recomandat să îi trimitem, într-un e-mail, întrebările noastre.
În urma solicitării noastre, reprezentanții Q-East Software ne-au transmis că firma dispune de specialiști care să asigure instruirea tehnică a procurorilor, dar, în cazul contractului de față, aceștia vor beneficia de formare din exteriorul companiei.
“În ceea ce priveşte contractul la care faceţi referire, prin natura voucherelor de training şi certificare de la producător, nu ne regăsim în situaţia ca această formare să fie prestată de specialiştii Q-East Software”, a răspuns firma.
”Distincţia dintre cele 2 tipuri de instruire este că voucherul de training de la producătorul internaţional al soluţiilor include, pe lângă transferul de cunoştinţe şi examenul formal de certificare, certificarea oficială a producătorului recunoscută la nivel internaţional, pe când instruirea tehnică, pe care Q-East Software o poate pune la dispoziţia clienţilor, cu specialiştii certificaţi ai companiei, este menită să asigure atât transferul de cunoştinţe, cât şi elemente generale de utilizare a soluţiilor, ca parte a portofoliului de servicii profesionale pe care îl punem la dispoziţia clienţilor noştri, dar care nu include obţinerea unei certficari formale de la producătorul soluţiei în cauză”, a mai zis Q-East Software.
”Ca detaliu relevant, prin această procedură de achiziţie publică, autoritatea contractantă beneficiază de vouchere de training distincte ce permit atât accesul specialiştilor proprii la resursele de instruire ale producătorului – resurse unde se regăsesc suporturi de curs, elemente digitale de învăţare, exerciţii practice, cât şi la modulul de testare şi certificare”, se arată, de asemenea, în răspunsul firmei.
În ce privește situația academică a patronului firmei, reprezentanții Q-East Software susțin că este una “care îl privește pe domnul Sticlaru în plan personal. De asemenea, considerăm că atât gradul de pregătire al personalului Q-East Software, cât și activitatea pe care acesta o desfășoară în cadrul companiei nu pot fi impactate de această situație academică personală a domnului Sticlaru”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro