Comentariile lui George Buhnici despre femei  au șocat. Vloggerul a spus că „mergem la mare ca să vedem țâțe și buci”. El a criticat vergeturile, celulita, punându-le în contrapondere cu perfecțiunea „de minoră a soției”. 

Un profesor universitar explică de ce cazul Buhnici e important: „Tăcerea şi ignorarea nu sunt soluţii! Democrația înseamnă și respect pentru celălalt”
Libertatea a scris despre declarațiile despre femei ale lui George Buhnici

„Declarațiile sunt foarte toxice”

Libertatea: Cât de mult rău fac declarații precum cele ale lui George Buhnici? Acționează ele mai degrabă în bule sau afectează un spectru mai larg al societății?
Ionela Băluță: În cazul acesta, cred că declarațiile sunt foarte toxice pentru autonomia, demnitatea și drepturile femeilor, dar și pentru democrație în general. Democrația înseamnă libertate de exprimare și de gândire, dar și respect pentru celălalt, respect pentru drepturile înscrise în Constituție și în normele internaționale. Democrația înseamnă să respecți toată legislația care interzice discriminarea și instigarea la ură. Or, adesea, pe rețelele sociale avem de-a face exact cu tipul acesta de discursuri și de poziționări. 

Rusia va anexa oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina. Acordul va fi semnat mâine de Vladimir Putin
Recomandări
Rusia va anexa oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina. Acordul va fi semnat mâine de Vladimir Putin

În cazul Buhnici – dar și al celorlalte, cum e celebra poveste cu angajații pizzeriei care dădeau note trecătoarelor – cred că tipul acesta de comentarii are efect dincolo de bulele mai mult sau mai puțin reduse în care au fost exprimate. Ele se rostogolesc și nu fac decât să răspândească din nou în spațiul public stereotipuri sexiste, stereotipuri de gen.  

„Aceste stereotipuri oricum sunt în societatea românească, avem în continuare o cultură societală mai degrabă patriarhală, tradițională și sexistă. Or, tipul acesta de comentarii nu face decât să le întărească”

„Un comportament sexist și ofensator”

– Cum pot fi combătute eficient derapajele de acest fel, atât timp cât statul se mișcă mai lent decât societatea civilă?
– Nu putem decât să luăm poziţie din ce în ce mai multe şi mai mulţi, cu ajutorul presei. Să reacţionăm și la nivelul societăţii civile, în spaţiul academic şi în spaţiul educaţional. Toate vocile care identifică problema trebuie să vorbească despre asta. Şi, în fine, pe termen mediu, cred că ar trebui să punem mai multă presiune pe implementarea politicilor de egalitate de gen.

În momentul în care eşti jurnalist, politician, faci parte din mediul academic sau din societatea civilă, singura reacţie admisibilă în fața sexismului este de a denunţa orice astfel de atitudine. Nu e vorba de fiecare dată despre lezarea drepturilor femeilor – ceea ce e foarte grav! –, ci despre nerespectarea unui drept constituţional la demnitate, libertate, liberă alegere. Aceste lucruri trebuie denunţate, tăcerea şi ignorarea nu sunt soluţii! Trebuie explicat, cu răbdare şi cu argumente, de ce acel comportament este discriminatoriu, în funcţie de situaţie. 

Sorin Cîmpeanu, nou argument la TVR: ca să se apere de plagiat, ministrul educației compară un curs universitar cu „instrucțiunile de la automatul de cafea”, spunând că ambele nu au autor
Recomandări
Sorin Cîmpeanu, nou argument la TVR: ca să se apere de plagiat, ministrul educației compară un curs universitar cu „instrucțiunile de la automatul de cafea”, spunând că ambele nu au autor

În cazul acesta, este vorba despre un comportament sexist și ofensator, care reduce femeile la corpul lor şi perpetuează ideea că femeile trebuie să-şi câştige autonomia sau recunoaşterea bărbaţilor prin capitalul sexual.

Avem roluri feminine și masculine întemeiate pe  dominație

– În România, am văzut adesea că elitele intelectuale sau politice aleg să nu ia poziție față de drepturile femeilor sau de politicile de egalitate, temându-se că-și vor pierde publicul sau electoratul.
– Așa este, iar un exemplu a fost chiar lipsa de reacție pe care am văzut-o în urma deciziei Curții Supreme a SUA cu privire la avort. La noi, reacțiile au apărut cu întârziere – spre deosebire de spațiul francez, de pildă – și sub presiunea unor voci feministe sau a presei. 

Cauzele sunt multiple. Dar unul dintre motivele cele mai importante e chiar faptul că, la nivel social, avem în continuare ceea ce numim un contract de gen tradițional. Adică roluri feminine și masculine, bazate pe diferență, pe ierarhie, pe dominație. Aceste reprezentări sunt transmise fiecăruia dintre noi prin diverse canale: familie, școală, mass-media. Eu cred că foarte mulți politicieni și politiciene au încorporat aceste roluri și stereotipuri de gen și, pur și simplu, le reproduc. Așa că de multe ori nici nu identifică toate aceste derapaje sau atacuri la drepturile femeilor ca pe niște poziționări realmente problematice pentru democrație. 

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: O judecătoare atrage atenția MApN că apărarea țării nu e ceva pe care Armata o poate tranzacționa imobiliar
Recomandări
PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: O judecătoare atrage atenția MApN că apărarea țării nu e ceva pe care Armata o poate tranzacționa imobiliar

„Trei decenii de politici de egalitate de gen doar pe hârtie”

– Trebuie spus că nu doar bărbații pot fi misogini, ci și femeile.
Este ceea ce numim misoginismul internalizat, care se manifestă atât la femei, cât și la bărbați. Dacă la nivel de educaţie şi de reguli sociale avem în continuare o dominaţie a modelului tradiţional patriarhal, de unde să afle un adolescent, de pildă, că a-i da notă unei femei pentru felul cum arată nu e un comportament acceptabil într-un spațiu democratic din secolul XXI?

– Au trecut trei decenii de la revoluție, cu acces la informații și cultura occidentale. Nu și-au spus cuvântul anii aceștia?
Sigur, dar din punctul de vedere al acţiunii statului, avem trei decenii de politici de egalitate de gen doar pe hârtie, cu o lipsă totală de implementare. De exemplu, toate prevederile în ceea ce priveşte combaterea stereotipurilor de gen în educaţie, care există în lege din 2002. Da, informaţia există, dar trebuie să ştii cum să o cauţi, trebuie să ajungă în bula ta. 

Cred că datoria unui stat democratic, a unui parlament democratic și a politicienilor ar fi să se asigure că există şi funcţionează structurile prin care această sensibilizare şi educaţie pentru nediscriminare, egalitate de gen şi egalitate de toate celelalte feluri sunt asigurate şi garantate de stat.

Puterea feminismului românesc, oglindită în cazul Buhnici

În alte state europene, care au fost mecanismele care au dus la combaterea sexismului?
Cel mai important factor a fost societatea civilă – şi nu vorbim despre asociaţii care au resurse puţine şi impact mic, aşa cum se întâmplă în România, ci de asociaţii foarte puternice. De altminteri, în spaţiul occidental, celebrii ani 70 au reprezentat o ruptură importantă, dar ştim foarte bine că mişcările de atunci au cuprins efectiv societăţile în întregul lor, iar tinerii au cerut mai multă libertate și liberalizare. Lucrurile astea au continuat sub diverse forme, cu diverse conflicte şi reconfigurări şi acolo, pentru că niciodată o poveste nu e liniară. 

Pe terenul francez, asociaţiile feministe au avut un rol extraordinar în a transmite, în rândul femeilor, toate aceste informaţii: ce înseamnă sexism, ce înseamnă comportament ofensator sau chiar hărţuitor.

– În România, cum se traduce misiunea asta de educare pe care o au organizațiile feministe?
– Eu cred că, dacă în 2022 am avut aceste reacţii faţă de George Buhnici, faţă de angajaţii pizzeriei şi faţă de alte derapaje, în mare parte e meritul asociaţiilor feministe și al diverselor asociaţii din societatea civilă. Acestea au construit reţele în care principiile democratice au fost făcute cunoscute, care sprijină valorile democratice şi care, până la urmă, au creat acest spaţiu de contestare a unor comportamente care, cred eu, în anii ‘90 treceau nesancţionate.

Foto: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (3)

VARUTU   •   21.07.2022, 19:39

Aiuriți în aer

Vasile1900   •   21.07.2022, 07:33

Regulile comunității nu sunt pentru toți din moment ce Baconschi este publicat in libertatea.

Diaconu   •   20.07.2022, 22:22

Valul de critici îndreptat spre Buhnici este îmbucurător, dar există oameni care vor cu tot dinadinsul să confirme spusele doamnei profesor, cum că societatea românească este dominată de patriarhal și de masculinitate toxică aș adăuga eu, oameni care au mai deținut și funcții extrem de importante în stat. Norocul lui Teodor Baconschi că Buhnici este mai notoriu decât el și postarea lui, cel puțin la fel de tâmpită, a fost trecută cu vederea, într-o societatea în care oricum asta este norma. Să ți se pară că nu este un rău cuantificabil atunci când cineva te abordează pe stradă dând o notă corpului tău, spune totul despre tine și implicit despre ce politicieni avem și am avut. Observ că cyber gherț*** de tip Buhnici li se alătură și gherțoii "cultivați" din lumea bună, la masa delirului neo-conservator. Pe lângă acest interviu, foarte bun și articolul lui Costi Rogozanu. Sunt curios care este poziția Libertatea cu privire la afirmațiile domnului Baconschi, având în vedere că există o colaborare între cele două entități.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
GSP.RO
Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
Camilla L-A PĂRĂSIT pe Charles! SCANDAL URIAŞ în Familia Regală, Regina consoartă nu a mai rezistat
Playtech.ro
Camilla L-A PĂRĂSIT pe Charles! SCANDAL URIAŞ în Familia Regală, Regina consoartă nu a mai rezistat
Ce se întâmplă cu mama gemenilor din Ploiești. Decizia luată de autorități
Viva.ro
Ce se întâmplă cu mama gemenilor din Ploiești. Decizia luată de autorități
Fructul cu care Valeriu a dat lovitura. Are cea mai mare plantație din Europa de Est şi vinde ''ginsengul românesc'' inclusiv la arabi
Observatornews.ro
Fructul cu care Valeriu a dat lovitura. Are cea mai mare plantație din Europa de Est şi vinde ''ginsengul românesc'' inclusiv la arabi
Turcia a făcut anunțul la care nu s-a așteptat nimeni
Știrileprotv.ro
Turcia a făcut anunțul la care nu s-a așteptat nimeni
Ce s-a ales de Ana-Maria Mărgean, fetița cu voce de aur care a câștigat Românii au talent în 2021. A ajuns unde și-a dorit
FANATIK.RO
Ce s-a ales de Ana-Maria Mărgean, fetița cu voce de aur care a câștigat Românii au talent în 2021. A ajuns unde și-a dorit
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 29 septembrie 2022. Berbecii vor simți nevoia să fie mai calmi, mai eleganți și mai delicați în gesturi și în alegerea cuvintelor
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2022. Berbecii vor simți nevoia să fie mai calmi, mai eleganți și mai delicați în gesturi și în alegerea cuvintelor
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?