Proprietarii Xiaomi SU7 Ultra au descoperit că, în urma actualizării, mașinile lor ofereau doar 900 CP. Pentru a debloca întreaga putere de 1.548 CP, utilizatorii trebuiau să parcurgă un tur de calificare pe un circuit desemnat. Această decizie a generat nemulțumiri în rândul proprietarilor, care au plătit pentru o mașină cu putere completă. Reacțiile negative au inundat rețelele sociale chinezești, proprietarii considerând că au fost privați de ceea ce au achiziționat inițial.

Justificarea Xiaomi

Xiaomi a explicat că restricțiile au fost impuse din motive de securitate. Compania a argumentat că puterea maximă a fost concepută inițial pentru utilizare pe circuit, justificând astfel necesitatea demonstrării abilităților de conducere înainte de deblocarea întregii puteri. În plus față de limitarea puterii, actualizarea a introdus și un timp de inițializare de 60 de secunde pentru funcția de launch control, pentru a preveni utilizarea acesteia în traficul urban.

În fața criticilor intense, Xiaomi a cedat și a anunțat renunțarea la limitarea de putere. Compania a cerut scuze pentru lipsa de transparență în comunicare și a apreciat pasiunea cu care proprietarii au reacționat. În curând, mașinile afectate vor primi o nouă actualizare care va dezactiva această limitare. Cu toată puterea disponibilă, SU7 Ultra va putea accelera din nou de la 0 la 100 km/h în 1,98 de secunde și va atinge o viteză maximă de 350 km/h.

Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare
Recomandări
Columbianul trimis de serviciile secrete ruse să dea foc unor obiective strategice din România, condamnat la 6 ani de închisoare

Sursa citată precizează că acest incident evidențiază vulnerabilitatea mașinilor moderne, controlate prin software, în fața modificărilor unilaterale ale producătorilor. O simplă actualizare la distanță poate schimba radical performanțele și comportamentul unui vehicul, chiar și după ce acesta a fost achiziționat.

Situația Xiaomi SU7 Ultra nu este unică. Recent, un caz similar a avut loc cu un Polestar din Norvegia, care a pierdut 70 CP în urma unei actualizări. Totuși, în cazul modelului chinezesc, reducerea de putere a fost mult mai drastică.

Lumea automobilelor electrice a evoluat rapid, oferind acum modele cu peste 1.000 CP, o performanță pe care mașinile cu combustie internă au atins-o abia după un secol. Trei dintre cele mai puternice modele electrice au fost testate recent de jurnaliștii britanici de la Carwow pentru a evalua autonomia reală.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.