Mitingul este organizat de patru organizații neguvernamentale locale, voluntarii acestora sperând că locuitorii Craiovei se vor alătura campaniei împotriva riscurilor pe care le implică construirea, la 60 de kilometri de Bănie, a unui megadepozit de deșeuri nucleare.
„Aici vor fi depozitate toate reziduurile radioactive din toată Europa. Va fi, ca să spun așa, într-o formulă, groapa de gunoi a Europei. Noi trebuie să ne opunem, pentru că aceste deșeuri vor afecta sănătatea noastră, a copiilor noștri și a generațiilor următoare. Românii trebuie să înțeleagă că noi suntem cei afectați, iar statul român trebuie să ia poziție față de aceste obiective”, a declarat Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, unul dintre inițiatorii protestului.
Participanții la protest au afișat pancarte și mesaje către Guvern cerând să se implice în demersurile lor pentru stoparea construcției megadepozitului de la Kozlodui.
Potrivit Platformei Civice anti Kozlodui, manifestarea de miercuri, de la Craiova, a comemorat victimele celui mai cumplit accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl, dar mai ales a atras atenția asupra riscurilor create de obiectivele nucleare de la Kozlodui pentru sănătatea craiovenilor și a altor comunități din Oltenia.
Mitingul organizat de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate de centrala nucleară și de megadepozitul de deșeuri radioactive de la Kozlodui.
Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 de kilometri de Craiova, au începutt în vara anului trecut. Astfel, susțin ONG-urile, 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă.
„Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România, durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear”, susțin reprezentanții celor patru ONG-uri.
Experți germani atenționau, într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistență la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol și trebuie oprite: „Termenele limită vagi și lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranță transformă mărirea capacității unității nucleare de la Kozlodui și extinderea duratei de viață a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problemă de siguranță și pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranței nucleare adecvate (…) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unității și să închidă reactoarele”, spuneau Oda Becker și Patricia Lorenz în „4 ani după Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?”
Citește și: EXCLUSIV: Ce răspunde Banca Națională la acuzațiile lui Liviu Dragnea: “BNR sprijină politica economică a Guvernului”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro