Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, printr-o ordonanta de urgenta ce intra nu doar in contradictie cu legile pietei concurentiale, ci si cu acordurile incheiate cu FMI sau UE.
Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a explicat ieri ca masura a fost necesara pentru preintampinarea falimentului celor doua societati, care ar afecta 4.222 de salariati. Surse guvernamentale ne-au precizat ca numarul real al celor afectati de inchiderea celor doua societati ar fi fost de aproximativ 30.000, totalizand membrii de familie ai salariatilor, precum si micile societati anexe. „Sunt voturi pe care nu dorim sa le pierdem”, ne-au mai precizat sursele, preferandu-se astfel sa se renunte la executarea unor datorii care s-ar ridica la 533 milioane lei pentru fiecare dintre cele 30.000 de voturi.
Privatizate in urma cu cativa ani, Rafo si Carom au fost preluate de oamenii de afaceri Corneliu Iacubov si Ovidiu Tender. Societatile au ajuns in stare de faliment, pentru ca ulterior sa fie cumparate de Balkan Petroleum Ltd. (Marea Britanie), firma controlata de fratii Marian si Octavian Iancu. Acum Guvernul arunca greutatea datoriilor provocate de managementul defectuos in carca AVAS, institutie care, potrivit lui Ursache, „a preluat in ultimii ani cam tot ce devenea nerentabil pe piata romaneasca”.
Miza politica a masurii decise ieri s-a dorit a fi anihilata, prin prezentarea ei in comparatie cu situatia de la Petromidia. Societatea Petromidia apartine unui lider al Opozitiei, Dinu Patriciu, care a primit si el de la actualul guvern stergerea datoriilor in 2002. Creantele preluate de stat la Petromidia erau insa doar de 9.000 miliarde. „Cred ca aceasta comparatie vine sa arate ca tratam agentii economici cu aceeasi unitate de masura”, s-a justificat Mircea Ursache. Acest gen de masuri contravine acordului incheiat cu Fondul Monetar International.