Premieră absolută în justiția din România: doi ani de închisoare cu executare a primit un bărbat din Calărași despre care s-a dovedit că, orbit de gelozie, a accesat, timp de doi ani, contul de Facebook al fostei sale iubite, pentru a vedea cu cine discută aceasta pe net și ce conțin mesajele… Deși decizia nu este definitivă, decizia stabilește un precedent psihologic important în justiție. Deși aproape nimeni nu bănuia, infracțiunea se numește “Acces ilegal la un sistem informatic” și este prevăzută de articolul 360 alineatul 1, 2 și 3.
Psihologia spionării virtuale sau de ce intri pe contul iubitului: cum începe totul
“Unde ești? Cu cine ești? Când vii? Cine te-a contactat? De ce ai întârziat? De ce ești prieten(ă) pe Facebook cu X?”. Ți se pare cunoscută abordarea? De la simpla chestionare și până la accesarea frauduloasă a conturilor de socializare virtuală a partenerului nu este decât un pas.
Oamenii geloși prin construcție au, pe tot mapamondul, o fascinație uriașă pentru spionarea activității online a apropiaților. Soții se uită în discuțiile soțiilor și viceversa, părinții trag cu ochiul la conturile de socializare ale tinerilor, femei și bărbați deopotrivă nu se pot abține și caută să afle ce mai fac foștii iubiți… Unora le permit accesul chiar partenerii, în vreme ce alții fac tot posibilul să afle parola și să spioneze, neștiuți de nimeni, activitatea virtuală a celor alături de care trăiesc. Foarte multe căsnicii, relații și prietenii au luat final din pricina acestui lucru.
Chiar și oamenilor care nu au nimic de ascuns, faptul că sunt spionați de partenerii lor le dă un sentiment extrem de neplăcut: cel al lipsei de încredere. În plus, persoana care este controlată se simte ținut în permanență sub observație, iar sentimentul intimității are de suferit. O trăire similară au femeile când li se controlează prin geantă, iar bărbații simt asta când altcineva le conduce mașina.
Controlul și posesivitatea duc la despărțire, de cele mai multe ori
Cei care invadează – fără permisiune și în mod repetat – spațiul personal al partenerilor dau dovadă de un tip de personalitate axat pe control, posesivitate și transformarea celuilalt în proprietate personală. E ca și cum ar dori să aibă controlul asupra tuturor activităților partenerului. Uneori este o inerție a modului de gândie de la începutul unei relații, atunci când cei doi își promit că vor împărți orice. Din acest motiv unii își fac cont comun de Facebook. Mai târziu se va dovedi că intimitatea, fie ea și virtuală, este bine să depindă doar de propria persoană. Așa se explică de ce, ulterior, fiecare își face un cont virtual secret și totul se transformă într-o cursă de prindere a celuilalt în flagrantul discuțiilor cu alte persoane…
Gelozia excesivă este un indicator al lipsei de încredere în propria persoană și al nesiguranței sau anxietății în relație. Condamnarea de la Călărași, fie ea și în primă instanță, poate fi un foarte bun exemplu de răspândire a ideii că pot exista consecințe serioase, dacă nu respecți intimitatea partenerului tău și îi accesezi ilegal computerul, tableta sau telefonul ori conturile de socializare.