Luptele sângeroase din Afganistan au provocat peste o mie de morți printre civili în ultima lună, în timp ce mii de oameni au plecat din satele lor, încercând să scape din calea talibanilor.
Cei mai mulți dintre ei au ajuns în Kabul, capitala Afganistanului.
Acolo, speră să fie în siguranță. Altă soluție mulți dintre ei nu văd.
„Toate locuințele și bunurile noastre au luat foc, așa că am venit la Kabul și ne-am rugat lui Dumnezeu să ne ajute. Rachetele ne-au lovit casa, au fost violențe dure în ultimele șapte zile, nu am avut să mâncăm nici pâine, din cauză că brutăriile, magazinele și bazarele erau închise”, spune un bărbat în vârstă de 35 de ani, din provincia Kunduz, cucerită de talibani.
El stă acum într-o tabără improvizată la marginea capitalei, alături de alte sute de oameni care au mărturii similare.
„Am avut o viață bună, dar din cauza unei bombe ne-am pierdut casa și am venit aici. Am plecat de acasă cu o singură rochie și fără bani”, spune o femeie, care a fugit din orașul Pul-e-Khumri.
În parcul din centrul Kabul, alte sute de oameni dorm sub cerul liber. Și aceștia au fugit din calea talibanilor, după ce au văzut cum bombardamentele le distrug orașele.
„Dacă guvernul nu poate face nimic, ar trebui doar să oprească bombardamentul și să lase talibanii să conducă”, spune, pentru Associated Press, Fawzia Karimi, o femeie care a fugit din Kunduz împreună cu cei cinci copii ai săi, după ce un atac aerian a lovit casa unui vecin. Fiul ei în vârstă de 16 ani a fost ucis într-un schimb de focuri în urmă cu trei luni.
Acum, femeia stă înghesuită alături de ceilalți oameni, așteptând un ajutor. Nu știe, însă, de unde și dacă îl va primi.
„Am ajuns aici de dimineață și nu am avut ce mânca. (…) Ar trebui să-mi las copiii flămânzi, culcați sub soarele arzător?”, se întreabă femeia.
ONU: Două milioane de copii au nevoie urgentă de ajutor
Potrivit unor experți americani, citați de Washington Post, capitala Kabul ar putea fi cucerită de talibani în cel mult 90 de zile. Estimările nu sunt făcute și în ceea ce privește bilanțul pierderilor omenești în rândul oamenilor.
Alte estimări, făcute de ONU, arată că, de la începutul anului, aproximativ 390.000 de persoane au fost strămutate în Afganistan. Numărul real ar putea fi mult mai mare, iar situația din ultimele zile arată că problema doar se va agrava.
„Suntem aproape de izbucnirea unui dezastru umanitar”, a declarat, la Geneva, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a Agenţiei ONU pentru refugiaţi, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că o atenţie specială trebuie acordată femeilor şi copiilor, care sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţele de teama talibanilor. Un semnal de alarmă similar a fost tras și de alte ONG-uri.
”Vedem o mulțime de rapoarte îngrijorătoare despre nevoile de protecție sanitară, despre violența bazată pe gen, despre trafic și exploatare sexuală. Căsătoria timpurie va deveni și ea o problemă foarte mare, pe măsură ce fetele și femeile tinere sunt vândute pe bani pentru a asigura traiul familiilor. Aceste probleme vor fi din ce în ce mai grave”, a declarat pentru BBC Jared Rowell, directorul Consiliului Danez pentru Refugiații (CDR) din Afganistan.
La rândul său, Tomson Phiri, purtător de cuvânt al Programului alimentar mondial, a afirmat că pentru aproximativ o treime din populaţia afgană nu mai pot fi asigurate resursele alimentare. Două milioane de copii au nevoie imediată de ajutor. „Mă tem că răul va veni abia de acum încolo’”, a subliniat el.
Talibanii controlează aproape jumătate din capitalele de provincie din țară
În opt zile, insurgenţii talibani au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie din Afganistan. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului şi a sudului ţării. Ofensiva lor a început în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.
Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără a întâmpina prea multă rezistenţă. Ulterior, avansarea lor s-a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe oraşe importante căzând în mâinile lor într-un efect de domino.