Mergi direct la conținut »
Radiații puternice în locul unde, în 1989, s-a scufundat submarinul nuclear rusesc "Komsomoleţ". De câte ori depăşesc nivelul admis
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Radiații puternice în locul unde, în 1989, s-a scufundat submarinul nuclear rusesc "Komsomoleţ". De câte ori depăşesc nivelul admis

Radiații puternice în locul unde, în 1989, s-a scufundat submarinul nuclear rusesc „Komsomoleţ”. De câte ori depăşesc nivelul admis

O echipă de cercetători susţine că a detectat material radioactiv care se scurge dintr-un fost submarin nuclear al forţelor marine sovietice. Este vorba despre „Komsomolets”, care s-a scufundat în 1989.

De Dragoș Tănase,

Imagini cu submarinul scufundat în Marea Norvegiei au fost publicate recent în mediul online.

Una dintre cele trei mostre extrase din ţevile circuitului de ventilaţie a arătat un nivel de radiaţie care depăşeşte de 100.000 de ori nivelul admis, informează RT.com.

„Rezultatele sunt preliminare. Vom desfăşura o analiză mult mai amplă a mostrelor”, a declarat cercetătorul Hilde Elise Heldal, de la Institutul de Cercetare Marină din Norvegia.

Totuși, aceasta nu este prima dată când este găsit material radioactiv scurs de la submarinul sovietic.

În urmă cu 12 ani, o altă expediţie ştiinţifică din Rusia a detectat o creştere în emisiile nucleare.

Submarinul rus s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor.

Din cei 69 de membri aflaţi la bordul submarinului, 42 dintre aceştia au murit, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate.

Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.

Recent, cel puțin militari au murit după ce un un alt submarin nuclear rusesc a luat foc.

Ulterior, un oficial militar rus a avertizat că incendiul de la bordul submarinului nuclear ar fi putut provoca o catastrofă de proporții globale.

FOTO & VIDEO: YouTube.com / havforskningen

Close
Închide
  Close