„Nu e vorba de eşecul unei campanii, este vorba de o mentalitate. Noi, întotdeauna, nu avem o mentalitate de prevenţie, în general, ea nu este un eşec al unei campaniii. Noi suntem datori, ca şi stat, nu neapărat ca Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. Faptul că noi suntem pregătiţi – şi vedeţi că se întâmplă în multe alte ţări acelaşi lucru, se procură, sau se produce iodură de potasiu, se distribuie populaţiei”, a declarat Alexandru Rafila, luni, 3 octombrie.
„Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, a populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii”, a mai spus ministrul sănătății, adăugând că, potrivit legii, aceste pastile trebuie să fie eliberate cu prescripție medicală.
Alexandru Rafila preciza, pe 13 septembrie, că 214.385 de oameni au primit comprimatele în august, faţă de numai 1.231 în iulie.
Campania de distribuiție a pastilelor de iodură de potasiu a început în luna aprilie, ministrul explicând atunci că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie în caz de accident nuclear.
Aproximativ 7 milioane de persoane sunt eligibile pentru a primi pastilele, care sunt distribuite doar celor cu vârsta sub 40 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro