O astfel de decizie nu este iminentă, dar ar putea fi luată dacă afacerile băncii din cele două țări vor avea nevoie de injectare de numerar sau de suplimentarea capitalului, a spus una dintre persoanele citate.
RBI a activat pe piața din Rusia încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu treizeci de ani, iar afacerile sale acolo au contribuit anul trecut cu aproape o treime la profitul net al grupului, de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari). Reiffeinsen este a zecea bancă din Rusia după active.
Planul de urgență al băncii arată cum unele companii străine cu operațiuni în Rusia se luptă să se adapteze atât sancțiunilor severe impuse Moscovei de către Occident, cât și tulburărilor care au cuprins piețele ruse după impunerea acestora. Giganții din domeniul energetic BP și Shell se numără printre companiile care doresc să reducă legăturile cu Rusia.
„Raiffeisen Bank International nu intenționează să părăsească Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al RBI din Viena, refuzând să facă alte comentarii.
Rusia numește ofensiva sa din Ucraina o „operațiune militară specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să-i captureze pe aceia pe care îi consideră „naționaliști periculoși”.
O a doua persoană care o oferit declarații Reuters pe acest subiect a spus că RBI ar putea părăsi Rusia și Ucraina prin vânzarea dreptului de proprietate unei alte entități, dar nu a oferit detalii suplimentare. O suspendare temporară a activității reprezintă, de asemenea, o opțiune luată în calcul, a precizat persoana respectivă.
Premierul rus Mihail Mishustin a anunțat că Moscova îi va împiedica temporar pe străinii care doresc să vândă active deținute în Rusia, îngreunându-le astfel orice încercare de a părăsi țara.
Prețul acțiunilor RBI a continuat să scadă după apariția informațiilor că grupul austriac ia în calcul o potențială plecare din Rusia.
„Raiffeisen Bank intenționează să asigure disponibilitatea neîntreruptă a serviciilor sale financiare pentru clienți, pe baza legislației existente și a ordinelor autorităților de reglementare”, a transmis filiala rusă a RBI, într-un comunicat de presă.
Costul pe care l-ar suporta Raiffeisen pentru ieșirea de pe piețele Rusiei și Ucrainei este neclar. Ambele surse au spus că RBI este suficient de solidă din punct de vedere financiar pentru a rezista oricărei încetări a operațiunilor sale bancare acolo.
Cea de-a doua sursă a precizat că orice decizie de a părăsi Rusia ar trebui luată în coordonare cu banca centrală, care ar putea să-și impună propriile condiții.
Ministerul de Finanțe al Austriei a anunțat săptămâna aceasta că RBI este „bine poziționată pentru toate posibilitățile”.
RBI a investit 2,4 miliarde de euro în filiala sa din Rusia, care avea active în valoare de 11,96 miliarde de euro la finalul anului trecut.
Rezultatele financiare pe întregul an 2021 ale RBI arată că banca a avut o expunere de 1,6 miliarde de euro pe piața Rusia și de 170 de milioane de euro pe cea din Ucraina.
Raiffeisen Bank International are o filială și în țara noastră.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.