Achizițiile de teste PCR din provincia Hubei au crescut semnificativ în 2019, în special în a doua jumătate a anului, potrivit cercetării publicate de firma australiano-americană de securitate cibernetică Internet 2.0.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus repetat că a fost informată de China pe 31 decembrie 2019, cu privire la apariția unor cazuri de penumonie cu o cauză necunoscută. Pe 7 ianuarie 2020, autoritățile chineze au identificat un nou tip de coronavirus, care ulterior a fost botezat SARS-CoV-2 – cauza bolii cunoscute drept COVID-19.

Pe baza cercetării, Internet 2.0 a concluzionat însă „cu un înalt grad de încredere” că „pandemia a început mult mai devreme de momentul în care China a informat OMS cu privire la COVID-19”. Raportul sugerează că luna mai, în care achizițiile de teste PCR încep să crească, ar putea fi data posibilă a primelor infectări.

Echipa de analiză a fost formată din foști oficiali ai serviciilor de informații din Australia, SUA, Marea Britanie și alte țări.

Internet 2.0, care are guvernul australian printre clienți, a împărtășit datele cu oficialii guvernamentali ai așa-numitei alianțe a celor „Cinci Ochi” – care cuprinde serviciile de informații din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”
Recomandări
Două zile până la momentul decisiv al Schengen: Austria amenință că mută Zidul Berlinului la Viena, presa spune că „e stilul de operetă al cancelarului Nehammer”

Raportul arată că achizițiile de teste PCR ale universităților au crescut de două ori față de anul precedent, ale Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor au crescut de cinci ori, iar ale centrelor de testare a animalelor au crescut de zece ori.

Unii experți nu sunt convinși de date

Mai mulți experți medicali spun că raportul Internet 2.0 nu are totuși suficiente informații pentru a ajunge la astfel de concluzii.

În primul rând, testarea PCR (Polymerase Chain Reaction – Reacție de Polimerizare în Lanț), care este folosită de mai multe decenii, a crescut în popularitate și a devenit metoda standard de testare pentru depistarea patogenilor, potrivit unui expert citat de Bloomberg.

Apoi, echipamentul de testare PCR este folosit în laboratoare pentru depistarea multor agenți patogeni, dincolo de SARS-CoV-2, inclusiv la animale, fiind găsit în mod obișnuit în spitale moderne și în laboratoare.

Doctorul Amesh Adalja, de la Johns Hopkins Center for Health Security, a spus la rândul său că nu știe de ce anume au crescut achizițiile de teste PCR în Hubei în 2019, dar că nu este surprins de situație, deoarece achiziția generală a acestor echipamente începuse să crească încă înainte de apariția COVID.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Ce rămâne uman într-un război sângeros? Ucraineanul care recuperează corpurile soldaților ruși și le trimite familiilor: „Cineva trebuie să facă asta”

În plus, au mai spus experții, China se confrunta cu o epidemie de pestă porcină africană în întreaga țară, încă din 2019.

Oricum, Ministerul de Externe al Chinei a respins concluziile studiului.

Într-un răspuns pentru Bloomberg, un purtător de cuvânt a spus că afirmațiile sunt asemănătoare cu altele formulate pe tema originii coronavirusului, inclusiv cu cele conținute de o cercetare ce analiza volumul de trafic auto de lângă mai multe spitale din Wuhan sau identifica cuvinte cheie precum „tuse” sau „diaree” pe Internet, pentru a concluziona că virusul a apărut în oraș în august 2019.

„Trasabilitatea virusului este o problemă științifică serioasă, care ar trebui să fie lăsată pe seama oamenilor de știință”, a mai spus oficialul.

Cum au crescut achizițiile de teste PCR

David Robinson, CEO și principal autor al cercetării realizate de Internet 2.0, a declarat că momentul achiziției de teste PCR și identitatea agențiilor care au făcut aceste achiziții susțin ideea că oficialii din Hubei investigau deja o nouă boală în a doua jumătate a lui 2019.

El a admis totuși că indiciile descoperite de cercetarea sa nu reprezintă o dovadă flagrantă.

„Aceste date nu susțin o concluzie pe tema originilor COVID-19, dar în viitor, o parte a acestor date ar putea susține o astfel de concluzie”, au precizat într-o declarație Robinson și Robert Potter, celălalt CEO al companiei.

Secție de poliție a Chinei în România? SRI: Nu comentăm! MAI: „Nu există un acord semnat”
Recomandări
Secție de poliție a Chinei în România? SRI: Nu comentăm! MAI: „Nu există un acord semnat”

Robinson, un fost ofițer al serviciului de informații al armatei australiene, a explicat că raportul este bazat pe datele publice privind achizițiile, găsite pe site-urile din China. Datele sunt adunate în mod constant de un agregator numit bidcenter.com.cn, iar cercetătorii Internet 2.0 au căutat termenul „PCR” în această vastă bază de date.

În total, ei au adunat 1.716 contracte de achiziție din 2007 până la finalul lui 2019, apoi au petrecut luni de zile verificând și analizând datele.

În paralel a fost verificată și achiziția din alte regiuni ale țării, pentru a verifica o eventuală creștere a achizițiilor în diferite provincii. În cele mai multe cazuri, achizițiile de teste PCR au rămas la un nivel constant și scăzut sau au înregistrat mici creșteri, o excepție fiind Beijingul, unde ele au crescut brusc în 2019.

În provincia Hubei, cheltuielile alocate pentru cumpărarea de teste PCR au început să crească în 2014, dar saltul a fost unul particular evident în 2019, la 67,3 milioane de yuani (aproape 9 milioane de euro), de la 36,7 milioane (aproape 5 milioane de euro) în anul precedent.

Raport: achiziția de teste PCR a crescut mult în China în 2019, cu luni de zile înainte de anunțul primului caz COVID
Cum au crescut achizițiile de teste PCR în provincia Hubei. Stânga sus: numărul de contracte. Stânga jos: sumele cheltuite pe contracte. Dreapta: Sumele cheltuite, în funcție de tipul de instituție Sursa: Internet 2.0

Robinson mai spune că tipul de instituții și organizații care au cumpărat teste PCR s-a schimbat în 2019, comparativ cu anul precedent, de la firme de cercetare agricolă și spitale la instituții pentru prevenția și controlul bolilor.

În 2019, spre exemplu, Universitatea de știință și Tehnologie din Wuhan a fost cel mai mare cumpărător de teste PCR din provincia Hubei. Universitatea este afiliată cu opt spitale și are mai bine de 35 de baze de practică, inclusiv 22 de spitale generale și 10 centre pentru prevenția și controlul bolilor, potrivit raportului.

Universitatea, împreună cu spitalele locale și cu autoritățile publice din sănătate joacă un rol direct în răspunsul la epidemiile declanșate de noi boli, potrivit raportului.

Implicarea acestor instituții dovedește că „creșterea achiziței (de teste PCR) a fost cel mai probabil legată de apariția COVID-19 în Provincia Hubei în 2019”, spune raportul.

Trei achiziții mai puțin obișnuite

Robinson a evidențiat în mod special și trei achiziții din provincia Hubei catalogate drept „în afara tendinței”, pentru a sugera că oficialii chinezi se confruntau deja cu un nou patogen înainte de a dezvălui public acest lucru.

Prima achiziție de acest tip a avut loc în mai 2019, când Spitalul Aeropurtat al Armatei a cumpărat teste PCR, singura achiziție de acest gen a armatei. Luna mai, sugerează raportul, ar putea fi data apariției primelor cazuri de infectare.

A doua achiziție a avut loc în septembrie 2019, când Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din districtul Hongshan a cumpărat de două ori echipament de depistare a patogenilor pentru Jocurile Militare Mondiale care se apropiau.

Luna următoare, mai bine de 9.000 de atleți din întreaga lume au sosit în Wuhan, iar unii dintre ei s-au îmbolnăvit cu simptome asemănătoare unei gripe, potrivit Washongton Post. China a susținut că atleții americani ar fi putut aduce virusul în Wuhan, o afirmație fără dovezi.

În cele din urmă, a treia achiziție „în afara tendinței” a avut loc în noiembrie 2019, potrivit raportului. Institutul de Virusologie din Wuhan a fost cel care a cumpărat echipamentul de testare.

Institutul este locul unde se făceau experimente pe coronavirusuri și, potrivit unei teorii nedovedite, posibila sursă a coronavirusului, scăpat accidental în populația generală, lucru pe care China l-a negat vehement.

În ciuda poziției oficiale a Beijingului, pentru experții Internet 2.0, achizițiile rămân dubioase. „Aceste descoperiri pun sub semnul îndoielii actualele afirmații privind izbucnirea pandemiei și susțin nevoia unor investigații suplimentare”, a concluzionat raportul.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Soția lui Messi, nevoită să plece urgent din hotelul din Qatar. Ce a pățit Antonela. Un șeic i-a făcut probleme
GSP.RO
Soția lui Messi, nevoită să plece urgent din hotelul din Qatar. Ce a pățit Antonela. Un șeic i-a făcut probleme
ȘOC! Anunțul momentului din război! Vestea ULUITOARE dată despre finalul războiului!
Playtech.ro
ȘOC! Anunțul momentului din război! Vestea ULUITOARE dată despre finalul războiului!
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
Viva.ro
Povestea ei este cutremurătoare! Cum a murit una dintre marile actrițe ale României, după ce s-a uitat cu soțul ei la televizor
"Vă rog, iertați-mă! Îmi este greu să îl întrețin". O mamă și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc din Bălți. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald
Observatornews.ro
"Vă rog, iertați-mă! Îmi este greu să îl întrețin". O mamă și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc din Bălți. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Știrileprotv.ro
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Patru zodii care vor străluci pe toate planurile în decembrie. Surprize pentru Gemeni
FANATIK.RO
Patru zodii care vor străluci pe toate planurile în decembrie. Surprize pentru Gemeni
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2022. Gemenii nu pot nici să stea deoparte, nici să se amestece prea mult, mai ales în situațiile care nu îi privesc
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic