Executivul a adoptat joi, 1 septembrie, modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie. Astfel, prețurile rămân neschimbate, dar scad pragurile de consum. Practic, consumatorii vor avea mai puțină energie ieftină compensată, iar schema a fost prelungită cu 6 luni, până la 31 august 2023.
- Prețul achitat va fi de 0,68 de lei/kWh pentru cei care consumă până în 100 kWh
- Prețul va fi de 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh
- Firmele vor plăti 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar.
ANRE, avertisment pentru Guvern
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieţei energetice din România, a avertizat însă Guvernul că Ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea facturilor încalcă regulile europene, pentru că limitează comerţul comunitar cu energie, a notat news.ro, care citează g4media.ro.
Totodată, ANRE a avertizat guvernul condus de Nicolae Ciucă asupra faptului că noua ordonanță va duce la dispariția unor furnizori de energie.
PNL, atac la ANRE
În acest context, Rareș Bogdan l-a atacat pe șeful ANRE, pentru că și semnătura acestuia se află pe documentul final. „Domnul Chiriţă, de la ANRE, se joacă cu focul, cu piaţa de energie din România şi cu sufletele şi inimile românior, care privesc spre ANRE ca spre un reglementator, aşa cum există în ţările europene. Domnul Chiriţă este cel care a semnat această Ordonanţă. Deci, domnul Chiriţă, preşedintele ANRE, a semnat ordonanţa”, a spus prim-vicepreşedintele PNL la Digi24.
Rareș Bogdan susține că atitudinea ANRE este una care subminează statul român, loveşte în credibilitatea premierului şi a coaliţiei de guvernământ şi „necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL cât şi a celor din PSD şi UDMR”.
Este absolut incredibil. Atitudinea ANRE, în momentul acesta, este una care subminează statul român, care loveşte în credibilitatea primului-ministru şi a coaliţiei de guvernământ şi necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL cât şi a celor din PSD şi UDMR, cu o discuţie extrem de clară, care să ducă, pentru că tot a început sesiunea parlamentară, la revocarea întregului Consiliu.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL:
El a precizat că va cere ședință de coaliție pentru a se discuta revocarea conducerii ANRE, procedură care trebuie însă să treacă prin Parlament.
„Duminică după-amiaza sau luni solicit, în calitate de prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliu de Conducere al ANRE”, a mai spus Rareş Bogdan.
Liberalii consideră că Iulian Iancu, propus de PSD în conducerea ANRE, este cel care a contribuit în mod direct la legea incriminată, susțin surse din PNL pentru Libertatea.
În luna iunie, Iulian Iancu a fost numit cu scandal, în plenul Parlamentului, în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al ANRE. Iancu a fost acuzat în trecut că este „omul Gazprom”, adică al rușilor.
Șeful ANRE „a iritat toată coaliția” în august. Ciolacu a anunțat că îl schimbă
Afirmațiile lui Rareș Bogdan au venit și în contextul în care, la ședința de coaliție din 16 august, actualul președinte al ANRE, Dumitru Chiriță, nu a putut oferi răspunsuri la întrebările privind supravegherea și controlul pieței de energie electrică și gaze naturale.
„A iritat toată conducerea coaliției cu lipsa răspunsurilor”, au explicat atunci surse politice pentru Libertatea.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat încă din 22 august că șeful ANRE va fi schimbat și că social-democrații vor veni cu o propunere.
Conducerea ANRE este formată în acest moment din președintele Dumitru Chiriță și vicepreședinții Zoltan Nagy-Bege și Mircea Man.
Criza din energie este principalul subiect de discuție în coaliție în ultimele luni. Liberalii susțin că vinovați sunt cei de la ANRE, în timp ce social-democrații dau vina pe ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu.