O eventuala interventie militara in Irak ar putea costa Statele Unite intre 6-9 miliarde de dolari pe luna, fara a se putea stabili durata acesteia, a apreciat Biroul pentru buget din cadrul Congresului american, intr-un document privind previziunile bugetare pentru 2003, publicat miercuri. La baza acestor estimari s-au aflat datele furnizate de precedentele operatiuni militare americane in Balcani, Afganistan si cu ocazia razboiului din Golf (1991). Dupa oprirea ostilitatilor, repatrierea fortelor armate americane la bazele lor ar mai costa SUA intre 5-7 miliarde de dolari, iar cheltuielile cu mentinerea unei forte de ocupatie in Irak s-ar putea cifra la 1-4 miliarde de dolari pe luna, fara a se tine seama de costurile cu reconstructia sau de eventualul ajutor financiar pe care Washingtonul l-ar oferi ulterior Bagdadului.
Pe de alta parte, Statele Unite l-ar putea ajuta pe Saddam Hussein sa gaseasca o tara care sa il primeasca daca el decide sa plece in exil, a afirmat, miercuri, secretarul de stat american Colin Powell. Daca el decide sa paraseasca tara cu anumiti membri ai familiei sale si regimului sau, ,,noi am putea incerca sa ajutam ca ei sa gaseasca un loc unde sa se duca,,, a declarat Powell, in timpul unei conferinte de presa cu ministrul pakistanez al afacerilor externe, Khurshid Kasuri. ,,Aceasta ar fi in mod sigur o maniera pentru ei de a evita razboiul,,, a adaugat seful diplomatiei americane. Powell, care s-a adresat presei, a refuzat totusi sa raspunda daca Washington ar accepta ca presedintele irakian si apropiati ai sai sa poata obtine o imunitate pentru posibile inculpari pentru crime de razboi.
In acelasi timp, liderii a opt state europene au semnat o scrisoare comuna, aparuta ieri in cotidianul londonez ,,The Times,,, in care este sustinuta pozitia SUA privind eforturile de dezarmare a Irakului. Este vorba de liderii din Cehia, Danemarca, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania si Ungaria, care declara in scrisoare ca in aceasta criza ,,este in joc insasi credibilitatea Natiunilor Unite,,. Nu au semnat liderii din Germania si Franta.
Secretarul de stat american Colin Powell si omologul sau la Aparare, Donald Rumsfeld au furnizat, miercuri, ,,probe concrete,, ce stabilesc legaturi intre Irak si reteaua terorista Al-Qaida, a afirmat un ales al Camerei Reprezentantilor. ,,Relatia intre Irak si retelele teroriste, dintre care Al-Qaida, devine din ce in ce mai evidenta,,, a declarat reprezentantul democrat de New York, Carolyn Maloney, dupa o reuniune cu usile inchise cu Powell si Rumsfeld.