Tragedia din Apuseni, patru ani fără răspunsuri după accidentul aviatic
Au trecut patru ani de la tragicul accident din Munţii Apuseni, iar multe întrebări au rămas şi acum fără răspuns.
În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni care avea la bord un echipaj medical s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, la o altitudine de peste 1400 de metri. Echipa medicală mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
În accident, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Din nefericire, pilotul Adrian Iovan a murit la scurt timp de la impact, iar tânăra Aura Ion, studentă la Medicină, a murit până ca echipele medicale să ajungă la avion.
Accidentul a fost, la acea dată, o palmă pentru autorităţile din România specializate în intervenţia în situaţii de urgenţă. Acestea au demonstrat cât de neputincioase sunt într-un scenariu real în care a trebuit să lupte contra cronometru cu natura şi, deşi suntem în era tehnologiei, nu au reuşit să identifice cu exactitate locul unde se afla epava avionului.
Sute de pompieri militari, poliţişti, jandarmi, salvamontişti şi localnici au fost mobilizaţi pentru găsirea locului în care avionul s-a prăbuşit. Au bâjbâit prin beznă, ger şi viscol ore în şir fără să reuşească să identifice cu toate mijloacele moderne de telecomunicaţii locul unde aşteptau cu disperare cei care se aflau în avionul prăbuşit.
În final, epava şi victimele au fost găsite de trei localnici din Horea, după căutări care au durat mai bine de cinci ore.
Cazul a devenit în aceşti ani un dosar complex preluat de Parchetul instanţei supreme care cu siguranţă va fi studiu de caz pentru viitorii procurori. Ancheta este însă departe de a se finaliza, iar multe întrebări nu şi-au găsit şi poate nu îşi vor găsi niciodată răspunsul.
Altar construit de moţi în locul accidentului aviatic
Moţii din Apuseni nu au uitat tragicul accident aviatic care a avut loc pe cel mai înalt pisc din munţii lor, pe Vârful Petreasa. În amintirea lui Adrian Iovan şi a tinerei Aura Ion, localnicii au construit un mic altar de lemn de aproximativ 12 metri pătraţi şi au ridicat o cruce de mari dimensiuni.
Denumit „Lumea văzută din cer”, micul altar este locul în care apropiaţii celor doi, dar şi cei care nu i-au cunoscut au pus fotografii ale acestora şi le aprind o lumânare rugându-se ca zborul sufletelor lor să fie lin către cer.
An de an, pe Vârful Petreasa, în 20 ianuarie, ziua cumplitei tragedii aviatice, fosta soţie a lui Adrian Iovan, fiul acestuia Albert, dar şi alţi apropiaţi sau rude ale pilotului sau ale Aurei Ion urcă pe munte pentru a participa la un parastas în memoria acestora. În micul altar, an de an, Romaniţa sau micul Albert au pus macheta unui avion aducând astfel un tribut pentru marea dragoste a lui Adrian Iovan: zborul.
În acest an, parastasul în memoria victimelor accidentului aviatic din Apuseni este programat, sâmbătă, la ora 13,00, fiind urmat de o masă la căminul cultural din comuna Horea, iar de la slujba de comemorare nu vor lipsi nici de această dată moţii din zonă. Ca de fiecare dată, cea care a rânduit şi pregătit în detaliu parastasul este Romaniţa Iovan, care în 2014, după moartea fostului soţ, spunea că acesta este „cel mai dureros moment din viaţa sa”.
Salvatorii din Apuseni, cea mai mare distincţie a Arhiepiscopiei de Alba Iulia
La doar câteva zile după accidentul din Munţii Apuseni, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia IPS Irineu a acordat salvatorilor care au găsit victimele avionului prăbuşit în Apuseni Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie pe care arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului.
Ierarhul a oferit distincţia atât pentru cei trei salvatori care au ajuns primii la epava avionului, cât şi altor opt localnici din Horea implicaţi în operaţiunea de salvare.
Salvatorii au fost premiaţi în Catedrala Reîntregirii, la finalul Liturghiei de duminică, în cadrul căreia arhiepiscopul, preoţii şi credincioşii prezenţi s-au rugat pentru Aura Ion şi Adrian Iovan.
„Accidentul aviatic petrecut in Munţii Apuseni, în apropierea localităţii Horea, ne-a umplut ochii de lacrimi şi inimile de tristeţe profundă. Cei şapte oameni cu suflet mare se aflau pe calea aerului, în scopul slujirii unui semen de-al lor, care avea nevoie de salvare şi ajutor. Dar, la un moment dat, zborul lor s-a frânt, încât ei înşişi din salvatori devin victime şi, deodată, se văd cufundaţi în suferinţă, în frig, în întuneric şi în disperare. Plângând cu cei ce plâng, suntem alături de familiile îndoliate şi ne rugăm pentru iertarea de păcate şi odihnă veşnică a celor răposaţi în accident: Adrian şi Aurelia. De asemenea, cu iubire frăţească, ne gândim la cei răniţi, îi asigurăm de preţuirea noastră sinceră şi-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dea grabnică însănătoşire si putere de a uita tragedia cumplita prin care au trecut”, spunea atunci ierarhul ortodox.
Supravieţuitorii accidentului din Apuseni, cetăţeni de onoare ai comunei Horea
În toamna anului 2014, supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apusenbi au primit din partea comunei Horea titlul de “cetăţeni de onoare”, distincţie oferită post mortem şi pentru Adrian Iovan şi Aura Ion. De asemenea, cei trei localnici care au găsit epava aviuonului au fost şi ei recompensaţi cu acelaşi titlu.
Ceremonia s-a desfăşurat în cadrul Târgului Lemnarilor din Apuseni, manifestare tradiţională care cuprinde în fiecare an spectacole de muzică populară, întreceri între lemnari şi concursuri şi prezentări gastronomice.
Titlul a fost înmânat doar pentru trei dintre supravieţuitori, respectiv medicii Radu Zamfir şi Sorin Ianceu, dar şi copilotul Răzvan Petrescu, precum şi pentru cei trei localnici care au ajuns primii la epavă. Restul supravieţuitorilor şi rudele victimelor au primit ulterior titlurile.
Doctorul Zamfir, naş la nunta fiicei unuia dintre moţii salvatori
În cei patru ani de la accidentul aviatic, viaţa celor implicaţi s-a schimbat, iar pe unii dintre ei tragedia i-a legat pentru totdeauna.
Doctorul Radu Zamfir, unul dintre răniţii în accidentul aviatic produs în ianuarie 2014, a devenit naş de cununie la nunta fiicei unuia dintre moţii salvatori, Gheorghe Trif, nunta având loc în comuna Horea.
În septembrie 2015, Nicoleta Trif, în vârstă de 19 ani, s-a căsătorit cu un tânăr din zonă, iar la altar i-au condus medicul Radu Zamfir şi soţia sa, Diana, în timp ce la nuntă au participat şi doctorul Cătălin Pivniceru şi copilotul Răzvan Petrescu, şi ei răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni.
Nunta s-a desfăşurat după tradiţiile zonei şi a început în cursul amiezii, când mirele a mers cu alai să îşi ia mireasa şi nuntaşii au mers laPprimăria din comuna Horea, unde a avut loc cununia civilă, iar apoi cununia religioasă a fost oficiată la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” din localitate.
Petrecerea a avut loc în căminul cultural din Horea şi la ea au participat peste 350 de persoane.
Citește și: VIDEO/Întoarcerea în țară e ultima opțiune a românilor din Diaspora. ”Pleacă din Spania, dar se duc în Nord”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!