„Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persona non-grata pe teritoriul țării noastre un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, menționează MAEIE, într-un comunicat.
Decizia a fost comunicată părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov
De asemenea, în urma scandalului, altor doi angajaţi ai Ambasadei li s-a interzis accesul special la aeroportul din Chișinău.
Preşedintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, a declarat că nu i s-a permis să intre în Republica Moldova, unde urma să participe în Găgăuzia la Congresul Internaţional de diplomaţie populară „Prietenia popoarelor – 2023″, organizat de unul dintre candidaţii pro-ruşi la funcţia de başcan al Găgăuziei.
Evenimentul a fost considerat de autorităţile de la Chişinău unul cu caracter electoral, iar prezenţa respectivului politician rus acolo un amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.
Minnihanov este actualul președinte al Republicii Tatarstan, partea central-estică a Rusiei europene, având capitala la Kazan. Jumătate din populația regiunii este tătară.
Fostul preşedinte socialist Igor Dodon a calificat această interdicţie drept „o ruşine”, „un scuipat în faţa poporului moldovean şi găgăuz, care s-a remarcat întotdeauna prin ospitalitatea sa”.
La rândul său, MAE rus a calificat refuzul Republicii Moldova de a permite intrarea în ţară a lui Minnikanov drept un nou pas neprietenos din partea Chişinăului, potrivit unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
„Moscova cere Chişinăului să asculte interesele propriilor cetăţeni şi să nu împiedice dezvoltarea relaţiilor şi a legăturilor interregionale cu Rusia”, a mai spus aceasta.
Decizia de a interzice intrarea în Republica Moldova a lui Minnihanov vine în contextul în care, în luna februarie, președinta Maia Sandu a avertizat asupra unor „acțiuni violente, atac asupra unor instituții și luare de ostatici”, ca parte a unui plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.
De atunci, Chișinăul a interzis accesul în țară mai multor grupuri de teama infiltrării unor diversioniști care să provoace conflicte.
Foto: Facebook Ambasada Rusiei în Republica Moldova