Pentru prepararea unei porţii sunt necesare 3 kilograme de zahăr, un litru de apă, coloranţi şi arome, pe cât posibil cât mai naturale, cum ar fi mentă, portocale sau sucuri de zmeură, lămâie sau afine.
De asemenea, mai e nevoie de făină sau amidon și câteva matrițe în formă de flori, mașinuțe sau inimioare.
Miklos Ilona ne dezvăluie secretul ”fabricării” decoraţiunii cu gust. Zahărul se fierbe într-un litru de apă şi se amestecă bine până devine un sirop foarte gros.
La topirea zahărului e nevoie de mare atenţie să nu se ardă, să nu se caramelizeze, ci să se formeze un sirop transparent care se fierbe până apar băşicuţe.
Siropul se răceşte, după care se amestecă bine până devine spumos, apoi se adaugă esenţele, coloranţii, iar compoziţia se pune într-o pâlnie.
Separat, într-o tavă se pregăteşte un pat gros şi neted de amidon sau făină albă, pe care se imprimă matriţele în care va fi turnat apoi fondantul cu ajutorul pâlniei.
Figurinele turnate sunt lăsate la întărit, după care sunt scuturate de făină sau amidon cu ajutorul unei pensule şi sunt tăvălite uşor în zahăr pudră, continuă Miklos Ilona să explice cum prind formă decoraţiunile dulci.
După strângerea figurinelor pe o farfurie, se netezeşte din nou patul de făină sau amidon din tavă, se lasă puţin la răcit, după care se imprimă alte forme în care se toarnă fondantul cu alte arome şi alte culori.
La final, când toate sunt gata, sunt legate cu aţă şi agăţate în pomul de Crăciun.
Miklos Ilona spune că a învăţat să facă figurine colorate în urmă cu aproape 45 de ani, în cofetăria lui Turoczi Tibor.
FOTO: Centrul de Cultura al Judetului Covasna – Facebook
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro