A câștigat trei premii Oscar și a lansat filme-cult

Robert Benton, una dintre figurile emblematice ale cinematografiei americane din a doua jumătate a secolului XX, este autorul unor capodopere precum „Bonnie și Clyde” și „Kramer vs. Kramer”, filme care au influențat generații întregi. A câștigat de trei ori premiul Oscar, o performanță rară chiar și la Hollywood.

„Bonnie și Clyde a fost începutul. Un film care a schimbat regulile jocului. Benton era un vizionar”, au comentat criticii americani după anunțul morții.

de la stanga la dreapta, ROBERT BENTON, MERYL STREEP, DUSTIN HOFFMAN și ​STANLEY R. JAFFE în culise la ceremonia de decernare a premiilor Oscar din 1979 (a 52-a), cu statuetele in mainiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Deși era un necunoscut în lumea filmului la începutul anilor 60, scenariul scris împreună cu David Newman pentru „Bonnie and Clyde” avea să-i aducă faima și să transforme radical cinemaul american. Filmul, regizat de Arthur Penn și lansat în 1967, a fost considerat de critici un manifest artistic, violent și poetic, ce reflecta frământările sociale ale epocii. Pauline Kael spunea că e „cel mai important și influent film al anilor 60”.

35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora
Recomandări
35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990: Drumul lui Ion Iliescu de la pucist în PCR până la Președinția României, stropit mereu cu sângele altora

Un dislexic care visa să fie pictor și care a lucrat cu cei mai mari actori de la Hollywood

Robert Douglass Benton s-a născut pe 29 septembrie 1932 în Dallas, Texas. A crescut în orășelul Waxahachie, unde s-a mutat cu familia. A suferit de dislexie și a reușit să termine liceul doar pentru că profesorii o îndrăgeau pe mama sa. Tatăl, angajat la compania de telefonie, îi spunea povești, inclusiv despre cum a fost la înmormântarea celebrului bandit Clyde Barrow. Îl ducea la cinema de trei ori pe săptămână, iar acolo, spune Benton, „am devenit povestitor doar urmărind poveștile de pe ecran”.

A fost primul din familie care a mers la facultate, studiind arte plastice la Universitatea Texas din Austin. A vrut să devină pictor și s-a mutat la New York pentru a studia istoria artei la Columbia, dar a rămas fără bani după un semestru și a fost înrolat în armată. După armată, a lucrat ca asistent artistic și apoi ca art director la revista Esquire. Împreună cu David Newman a creat celebra rubrică „Dubious Achievement Awards” și au început să scrie scenarii, fascinați de regizori ca Fellini, Kurosawa și Bergman.

În cariera sa, Robert Benton a colaborat cu vedete uriașe, precum Meryl Streep, Dustin Hoffman, Nicole Kidman, Gene Hackman, Paul Newman, Morgan Freeman sau Anthony Hopkins. Nu doar că a scris scenarii memorabile, dar a știut să aducă ce e mai bun din actorii săi.

Cedry2k și Dragonu AK47, doi rapperi cu discurs antisemit, anti-UE și antivaccin, considerați „repere pentru adolescenți” într-un manual de religie de clasa a VIII-a
Recomandări
Cedry2k și Dragonu AK47, doi rapperi cu discurs antisemit, anti-UE și antivaccin, considerați „repere pentru adolescenți” într-un manual de religie de clasa a VIII-a

Film după film, Benton a oferit roluri complexe, emoționante și încărcate de umanitate. A avut un dar rar, acela de a scrie povești care ajungeau direct în sufletul publicului.

„Kramer vs. Kramer”, filmul care a schimbat modul în care vedem divorțul

În 1979, Robert Benton scrie și regizează „Kramer vs. Kramer”, ecranizare după romanul lui Avery Corman, cu Dustin Hoffman și Meryl Streep în rolurile principale. A fost filmul cu cele mai mari încasări din acel an și a câștigat cinci Oscaruri, printre care și pentru cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat. Filmul, cu Dustin Hoffman și Meryl Streep, prezintă drama unui bărbat abandonat de soție și nevoit să-și crească singur copilul, a fost considerat revoluționar pentru modul în care a vorbit despre divorț, paternitate și sensibilitatea masculină.

„A fost un film despre dragoste, suferință și familie. Despre pierdere și împăcare. Un film care mi-a schimbat viața”, spunea Benton într-un interviu vechi.

Criticul Frank Rich nota că filmul lui Benton e „compus aproape exclusiv din fețele actorilor, din pasiuni intense și din lumina iernii”. Stilul său intim și delicat a fost influențat de cinematografia franceză a Noului Val. De altfel, inițial, regizorul dorit pentru acest film fusese François Truffaut, care refuzase proiectul din lipsă de timp.

Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Și-a pus viața în poveștile sale

În 1984, a câștigat din nou Oscarul pentru scenariul filmului „A Place in the Heart”, o poveste inspirată din propria copilărie. Sally Field, care a interpretat o mamă singură în timpul Marii Crize din Texas, a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță.

„E un film care vine din adâncul memoriei mele. Personajele sunt inspirate de oameni reali din familia mea”, declara Benton atunci.

Benton a regizat doar 11 filme în 35 de ani, dar toate au fost profund umane. „Places in the Heart” (1984), filmat chiar în Waxahachie, i-a adus un Oscar pentru scenariu și o nominalizare pentru regie. Sally Field a câștigat Oscarul pentru interpretarea unei văduve care luptă să-și salveze ferma în timpul Marii Crize. Field spunea despre Benton că „se conectează la cele mai mărunte lucruri, ca mișcarea ușoară a mâinilor”. Paul Newman, care a lucrat cu Benton la „Nobodys Fool” și „Twilight”, spunea că regizorul „ascultă. Le permite lucrurilor să se întâmple, el doar trage cu urechea”.

Ultimele sale filme, cu actori legendari

Robert Benton a fost un om modest. Într-un interviu din 2007, se descria ca Dracula: „nu las urme în oglindă”. Deși era perfecționist, rescria scenariile până în ultimul moment și cerea refilmări, era iubit de actori. Mulți acceptau să joace pentru onorarii sub standard doar ca să lucreze cu el.

Ultimul său film, „Feast of Love”, a fost lansat în 2007 și l-a avut în distribuție pe Morgan Freeman. A fost o poveste tandră despre iubire, pierdere și noi începuturi.

Robert Benton a murit discret, așa cum a trăit, dar a lăsat în urmă o moștenire cinematografică impresionantă și o lume a filmului mai umană.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.